Binnenland

Treinen vallen uit door staking NS, vertraging valt mee

19 juni 2017 07:01

Treinen vallen uit door staking NS, vertraging valt mee
Treinreizigers (archieffoto). Beeld © ANP

NS-personeel in Den Haag en Zwolle leggen het werk tot 9.00 uur neer. Daardoor zijn een paar treinen uitgevallen, maar grote landelijke gevolgen zijn uitgebleven. Tijdens de ochtendspits werd forse vertraging verwacht vanwege een staking op de stations Zwolle en Den Haag.

Het beeld in Den Haag was volgens een woordvoerster van FNV Spoor half om half. "Er rijden wel wat treinen, maar er zijn er ook uitgevallen.'' Tussen 5.00 uur en 6.30 uur hebben zich in Den Haag twintig stakers ingeschreven. "We verwachten dat dit er rond de spits nog wel meer gaan worden, want mensen kunnen zich inschrijven als hun dienst begint.''

'Strijdbaar'

In Zwolle hebben zich volgens FNV Spoor veertig stakers gemeld. "De opkomst is prima. We merken dat mensen strijdbaar zijn'', zegt een woordvoerder.

Volgens de NS reden er rond 6.30 uur meer treinen wel dan niet. "Maar iedere trein die uitvalt is vervelend. We proberen reizigers zo goed mogelijk te helpen en adviseren mensen om op tijd naar het station te vertrekken en de reisinformatie goed in de gaten te houden'', zegt een woordvoerder van de NS.

Regionale lijnen

De actievoerende NS-werknemers willen dat de Nederlandse Spoorwegen weer meebieden op de concessies voor regionale lijnen en stoppen met de werkgelegenheid uit de regio's weg te halen

Wat willen de actievoerende NS-werknemers?

  • De Nederlandse Spoorwegen moeten weer meebieden op de concessies voor regionale lijnen
  • De NS moet stoppen met het weghalen van werkgelegenheid uit de regio’s
  • De NS moet de werkgelegenheid van de winkels en horeca op stations in eigen beheer houden
  • Op alle dubbeldekkers moeten twee conducteurs worden ingezet

Bron • RTL Nieuws