We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Binnenland

Politie moet toch 3 miljoen betalen voor ongebruikte software

Daniël Verlaan • 20 maart 2017 15:17 @danielverlaan

Politie moet toch 3 miljoen betalen voor ongebruikte software
Beeld © ANP

De Nederlandse politie moet toch 3 miljoen euro betalen voor de bestelde 13.656 softwarelicenties voor Microsoft Office, die later overbodig bleken te zijn.

Met een rechtszaak probeerde de politie het geld terug te krijgen, maar de rechtbank Den Haag oordeelt vandaag dat het een 'rechtsgeldige aankoop' is die niet kan worden teruggedraaid.

Office voor thuis

De fout werd gemaakt in 2008. Toen bestelde de politie per abuis een duurder pakket besteld dan nodig was: een speciale thuiswerkvariant van Office voor 13.656 medewerkers. Maar die hadden de medewerkers helemaal niet nodig.

Toch betaalde de politie de factuur van Microsoft. De fout werd pas later dat jaar ontdekt, maar Microsoft weigerde het bedrag terug te betalen. Dat leidde pas jaren later tot deze rechtszaak.

Volgens de rechtbank maakt het niet uit dat de politie de softwarelicenties niet heeft gebruikt: er alleen is betaald 'voor het recht van gebruik van de software, niet op het feitelijk gebruik daarvan'. Ook de proceskosten van 10.000 moet door de politie worden betaald.

Tevreden met de uitspraak

De politie zegt in een reactie 'tevreden' te zijn met de uitspraak: "De politie erkent dat er een foutieve bestelling is gedaan, maar verweerde zich in de rechtszaal door aan te geven dat Microsoft de opmerkelijke trendbreuk in het aantal licenties had moeten opmerken."

"En zeker na daarop te zijn geattendeerd deze licenties vanuit eigen fatsoen niet in rekening had moeten brengen. De licenties zijn tenslotte nooit gebruikt. Dat punt heeft de politie nu in de rechtszaal gemaakt."

Daarom ziet de politie ook af van hoger beroep. Ook is er een 'Expertisecentrum licenties' opgericht dat voortaan de softwarelicenties bestelt en beheert.

765.000 euro

In 2005 plaatste de politie al een soortgelijke foute bestelling bij Microsoft: ze hadden te veel licenties gekocht. Toen betaalde Microsoft uiteindelijk 765.000 euro terug aan de politie.

Bron • RTL Z