Binnenland

Nederlanders over brexit: 'In de pub vragen Britten wanneer ik het land verlaat'

29 maart 2017 12:31

Nederlanders over brexit: 'In de pub vragen Britten wanneer ik het land verlaat'
Martijn van der Meulen (links) blijft, Joris Zwart gaat terug naar Nederland. Beeld © RTL Nieuws

Groot-Brittannië heeft officieel de procedure in werking gezet om uit de Europese Unie te stappen. Voor veel Nederlanders in Engeland is het nog steeds onduidelijk wat dit voor hen betekent. Joris Zwart heeft na 19 jaar besloten terug te gaan naar Nederland. "Brexit was voor ons de druppel."

Joris Zwart (41) uit Heeze kreeg in 1998 meteen na zijn studie een baan aangeboden in de IT-sector in Engeland. Het leek hem wel een leuk avontuur om een jaartje naar het buitenland te gaan, maar hij had niet gedacht dat hij er 19 jaar zou blijven. Hij woont inmiddels samen met zijn Franse vriendin en zijn zoontje van bijna twee jaar oud in Wokingham, zo'n 40 kilometer ten westen van Londen.

Minder welkom

Maar nu zijn hij en zijn gezin toch van plan om te vertrekken. Brexit is volgens Zwart niet de reden, maar wel de druppel. Hij voelt zich sinds het referendum van afgelopen zomer minder welkom in Groot-Brittannië.

"Ik heb hier altijd gewoond, gewerkt en belasting betaald, nooit aanspraak gemaakt op een uitkering of wat dan ook", vertelt hij aan RTL Nieuws. Hij leest in de media dat de Britten vinden dat Europeanen hun banen inpikken. "En als je ze dan persoonlijk spreekt, zeggen ze: 'We bedoelen jou hier niet mee hoor', maar dat is natuurlijk gewoon onzin. Want zo voelt het wel."

Heimwee

Zwart en zijn vriendin maken nu concrete plannen om Engeland te verlaten. "We waren het wel een beetje zat om op een eiland te wonen en in Nederland zijn de voorzieningen gewoon beter", vertelt hij. "Brexit maakt ons besluit om te vertrekken makkelijker."

ZIE OOK: Brexit: vechtscheiding of harmonieus uiteen?

Ze gaan nu op zoek naar woonruimte in Nederland. 'We hopen dat we onze huidige werkzaamheden ook vanuit Nederland kunnen doen", zegt hij. "Ik heb hier natuurlijk een carrière opgebouwd dus ik wil het liefst bij het bedrijf blijven werken waar ik nu zit."

Zwart kijkt uit naar zijn terugkeer naar Nederland. "Ik heb in de afgelopen 19 jaar nog nooit echt heimwee gehad, behalve de afgelopen zes maanden."

Nog steeds afwachten

Martijn van der Meulen (37) is geboren in Leeuwarden maar woont en werkt al acht jaar in Engeland, waarvan de laatste vijf jaar in Brighton. Hij is gameontwikkelaar en heeft een eigen bedrijf, Snap Finger Click.

RTL Nieuws sprak hem afgelopen zomer, de ochtend nadat bekend werd dat de Britten uit de EU wilden stappen. Hij wist toen nog niet precies wat brexit voor hem persoonlijk zou gaan betekenen, en die onzekerheid duurt voort. "Het is nog steeds afwachten wat er daadwerkelijk gaat gebeuren", zegt Van Der Meulen tegen RTL Nieuws. "Er is een kans dat EU-immigranten het land worden uitgezet, maar ik vraag me wel af hoe ze dat willen doen."

Bier duurder

Van der Meulen heeft geen plannen om uit zichzelf te verhuizen maar merkt wel dat er dingen veranderd zijn sinds bekend is dat er een brexit komt. "Als ik in een pub sta en mensen horen mijn Nederlandse accent, zijn er Britten die vragen wanneer ik het land verlaat. Dat is wel heftig ja." Ook de prijzen blijven stijgen. "Dat merk je bij het kopen van een telefoon, maar ook benzine is duurder geworden en zelfs het bier", zegt Van der Meulen.

Op dit moment heeft Engeland de grootste game-industrie van Europa, maar volgens Van Der Meulen is het maar de vraag hoe lang nog. "Ik merk nu al dat we geen programmeurs meer vanuit het buitenland kunnen aantrekken. Die weten nu niet of ze wel welkom zijn en hoe lang ze in Engeland mogen blijven, dus die komen gewoon niet."

Van der Meulen heeft even overwogen het Brits staatsburgerschap aan te vragen. Hij woont al bijna negen jaar in Engeland, dus komt er voor in aanmerking. "Maar ik ken mensen die hier al twintig jaar wonen, getrouwd zijn met een Brit en die de testen uiteindelijk ook niet doorstaan", vertelt hij. "Ik ga het niet eens meer proberen. Ik wacht wel gewoon af en hoop er het beste van."

 

Bron • RTL Nieuws

Gerelateerde artikelen