Binnenland

Herdenking rampvlucht MH17 begonnen

17 juli 2017 14:09

Herdenking rampvlucht MH17 begonnen
Koning, koningin en premier arriveren bij de herdenking. Rechts Evert van Zijtveld, voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. Beeld © ANP

In Park Vijfhuizen in Haarlemmermeer is de herdenking begonnen van de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Dat gebeurt bij het Nationaal Monument MH17.

Het monument is het afgelopen voorjaar aangelegd en wordt straks officieel geopend door koning Willem-Alexander en koningin Máxima, in het bijzijn van ruim tweeduizend nabestaanden uit binnen- en buitenland.

Vandaag is het drie jaar geleden dat het vliegtuig boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten met een Buk-raket uit Rusland. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Veel andere slachtoffers komen uit Maleisië en Australië. De fatale vlucht was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur in Maleisië.

Nabestaanden kozen monument

Voor iedere overledene is een boom geplant in een klein bos, dat de vorm heeft gekregen van een lint. Elke boom heeft een naamplaatje. De bomen staan voor groei, hoop en leven. In het hart van het herinneringsbos staat een lange wand met een gedenkteken, een oog, waarin alle namen bij elkaar komen. De nabestaanden hebben gezamenlijk gekozen voor het bos en monument, dat vlak naast Schiphol ligt.


Ongeveer tweeduizend mensen wonen de herdenking bij.

Op de besloten herdenking zijn premier Mark Rutte, de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Stef Blok (Veiligheid en Justitie), de voorzitters van de beide Kamers en ambassadeurs van de landen waar de slachtoffers vandaan komen, als gast aanwezig.

De Boeing 777 stortte neer boven Oost-Oekraïne, vlak bij de stad Donetsk, in een conflictgebied waar pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger elkaar bevechten.


Meer op rtlnieuws.nl:
Renuka checkte passagiers MH17 in: 'Ik zie hun gezichten nog voor me'

Bron • RTL Nieuws