We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Binnenland

Helft gemeenten doet niets aan aanpak radicalisering

14 september 2017 05:45

Helft gemeenten doet niets aan aanpak radicalisering
Beeld © AFP

In de helft van de gemeenten wordt niets gedaan aan de aanpak van radicalisering. Vooral kleine en middelgrote gemeenten negeren hun taak, blijkt uit onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie.

Verontrustend, vindt de inspectie, vooral omdat het kabinet gemeenten een belangrijke rol toedicht in de aanpak van jihadisme en radicalisering.

Problemen over het hoofd zien

De inspectie noemt de laksheid van de gemeenten zeer onverstandig, meldt dagblad Trouw. Gemeenten denken dat radicalisering bij hen niet voorkomt, en daarom hebben ze geen trek om geld te steken in voorlichtingsprogramma's of in het opleiden van speciale ambtenaren.

De inspectie vreest dat gemeenten de problemen over het hoofd zien, vooral omdat radicalisering moeilijk te herkennen is.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) erkent de problemen bij kleine gemeenten en gaat hen daarom helpen. De VNG benadrukt dat radicalisering overal in Nederland voorkomt en daarom is het belangrijk dat alle gemeenten zich daarmee bezighouden, ook al zijn er nog geen concrete aanwijzingen voor problemen.

Bron • RTL Nieuws