Binnenland

Chinezen enthousiast over pandaverblijf Ouwehands

10 januari 2017 15:10

Chinezen enthousiast over pandaverblijf Ouwehands
Panda Xing Ya, een van de beren die naar Rhenen komt. Beeld © ANP

Deze week moet de laatste horde worden genomen voordat de Chinese reuzenpanda's eindelijk naar Ouwehands Dierenpark kunnen komen. Een Chinese delegatie heeft vanmiddag de pandaverblijven geïnspecteerd.

Volgens een woordvoerder van Ouwehands waren de inspecteurs 'zeer enthousiast'. Toch blijft het nog heel even spannend: het definitieve oordeel komt in de loop van de week.

Pandatempel

Als de inspecteurs 'Pandasia' (zoals het verblijf is genoemd) goedkeuren, staat niets de komst van de dieren nog in de weg. Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Alleen al voor het verblijf zijn kosten noch moeite gespaard: de dierentuin heeft een heuse Chinese tempel nagebouwd.

Een delegatie van vier Chinese officials neemt vandaag alles onder de loep en ze worden bijgepraat over de laatste voorbereidingen die het dierenpark heeft getroffen. Als zij tevreden zijn, kan de laatste stap gezet worden: het transport van de beren. Ouwehands verwacht dat Wu Wen en Xing Ya dit voorjaar eindelijk aan zullen komen in Rhenen.


Pandasia, het verblijf van de Chinese reuzenpanda's (beeld: Ouwehands Dierenpark)

Kost miljoenen

Al bij al kosten de panda’s Ouwehands 'een paar miljoen per jaar'. In de eerste plaats wordt er een kleine miljoen euro per jaar 'huur' betaald voor de beren. Dat geld wordt in China besteed aan bescherming van panda's. Daar bovenop komen ook nog de kosten voor het bouwen van het verblijf en het verzorgen van de dieren.

Aan de komst van de reuzenpanda’s is een traject van vijftien jaar lobbyen voorafgegaan. Al in 2000 schreef miljardair en dierentuineigenaar Marcel Boekhoorn een brief aan toenmalig minister-president Wim Kok om hem te steunen bij het strikken van Chinese panda's.

Diplomatiek dier

Dat is niet eenvoudig: de Chinezen zetten panda’s in als diplomatiek middel en die krijg je dus niet zomaar. Uiteindelijk hebben drie premiers en verschillende ministers zich moeten inzetten om de beren naar Nederland te krijgen.

Eigenlijk was de zaak in 2011 al zo goed als rond, maar toen kwam er een kink in de kabel. Twee Chinese mensenrechtenactivisten kregen een Nederlandse prijs, waardoor Peking danig ontstemd raakte. Uiteindelijk kwam het jaren later toch nog goed: tijdens hun staatsbezoek aan China in 2015 werd koning Willem-Alexander en koningin Máxima verteld dat de komst van de panda's rond was.

Bron • RTL Nieuws