Binnenland

'Er komt nog veel meer pensioenellende aan'

16 oktober 2015 11:00

De ellende voor pensioenfondsen is nog niet voorbij, sterker nog, er zit nog meer aan te komen. Het beste is om pensioenfondsen geleidelijk op te heffen, zegt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus.

''Niet alleen krijgen we te maken met het feit dat er niet wordt geëindexeerd, maar misschien worden ook de premies verhoogd en de uitkeringen verlaagd'', zegt De Geus.

De afgelopen dertig jaar hebben we geprofiteerd van de steeds dalende rente, legt De Geus uit. Daardoor stegen de huizenprijzen en de koersen van aandelen en obligaties, maar op het huidige niveau kan de rente niet lager.

'Stap over op omslagstelsel'
Aan de ene kant hebben we flinke schulden, zoals de staatsschuld of hypotheekschuld, maar daar staan hoge besparingen bij pensioenfondsen tegenover. Omdat er zo veel wordt gespaard wordt de rente gedrukt en omdat  de rente zo laag is gaan mensen meer sparen om hun spaardoelen te halen, aldus De Geus.

De Geus pleit dan ook voor een omslagstelsel, waarbij de AOW-uitkeringen die nu worden betaald, worden gefinancierd uit de belastinginkomsten. Landen met een omslagstelsel, zoals Duitsland, doen het helemaal niet slechter dan wij, aldus De Geus.

Bron • RTL Z