Binnenland

'Voedsel in gerecyclede verpakking mogelijk kankerverwekkend'

Saskia van Huijgevoort • 27 oktober 2015 07:00 @Saskia_vanH

Beeld © ANP

Eten dat wordt verkocht in verpakkingen gemaakt van gerecycled papier, kan kankerverwekkende stoffen bevatten, waarschuwt consumentenorganisatie Foodwatch.

Doordat het papier hergebruikt wordt, bevat het vaak nog minerale oliën uit oude inkt, maar ook andere gevaarlijke stoffen. Die kunnen via de verpakking in ons eten terechtkomen.

In totaal blijkt 43 procent van de geteste producten mogelijk kankerverwekkende stoffen te bevatten, blijkt onder onderzoek van Foodwatch. Al deze voedingswaren zijn gekocht in Nederlandse, Duitse en Belgische winkels. Het gaat om zogenaamde 'aromatische koolwaterstoffen uit minerale oliën' (MOAH). Het is niet 100 procent zeker dat deze stoffen ook daadwerkelijk schadelijk zijn voor de gezondheid, maar er zijn wel sterke aanwijzingen.

Pasta, rijst en hagelslag
De vervuiling werd in alle productgroepen gevonden, zoals pasta, rijst, cornflakes en hagelslag. Op dit moment zijn er geen wetten in Nederland of Europa die dit moeten voorkomen. Het kan jaren duren voordat dergelijke wetgeving in Europa wordt doorgevoerd, dus wil de consumentenorganisatie dat Nederland tussentijdse nationale regels opstelt om dit probleem aan te pakken. 

Daarnaast vraagt de organisatie aan consumenten of ze Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) met e-mails willen bestoken om hem te overtuigen met Europese wetgeving te komen. 

Andere schadelijke stoffen
Naast de aromatische koolwaterstoffen werden in 83 procent van de onderzochte producten zogenaamde 'verzadigde koolwaterstoffen uit minerale oliën' (MOSH) aangetroffen. Deze stoffen hopen zich op in het lichaam en worden ervan verdacht organen te kunnen beschadigen. Meestal troffen de onderzoekers heel lage concentraties aan, maar bij twaalf gevallen (10 procent) was de verontreiniging 'zeer ernstig'. Negen van de twaalf producten werden speciaal voor deze test gekocht in een Nederlandse winkel.

Bron • RTL Z