Binnenland

Miljoenen euro's witgewassen via bitcoins

Frederieke Hegger • 30 september 2015 17:39 @frederiekeh

Beeld ©

In een lopend onderzoek naar witwaspraktijken met bitcoins heeft de politie gisteren zes aanhoudingen gedaan. Het vermoeden is dat er via de digitale munt miljoenen euro’s witgewassen zijn.

Gisteren doorzocht de politie diverse locaties in en rond Rotterdam. In totaal werden er zes mensen aangehouden, waarvan twee in het buitenland. Het duurt nog wel even voordat het onderzoek is afgerond, meldt het OM. Maar op 2 oktober zullen een aantal verdachten al worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Midden-Nederland.

Miljoenen euro's 
De politie kreeg eerder signalen dat er "een omvangrijke handel in bitcoins plaatsvond", waarbij de verdachten contant geld gaven in ruil voor bitcoins en daar een hoog tarief voor rekenden. Op deze manier werd crimineel geld witgewassen en niet zo’n klein beetje ook: "Het vermoeden is dat zij miljoenen euro’s op deze manier hebben witgewassen."

Bij de doorzoekingen werden computers, drugs, wapens en administratie in beslag genomen. Ook werden er drie personen aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man uit Capelle a/d IJssel, een 23-jarige man uit Rotterdam en een 20-jarige man uit de regio Rotterdam. Gistermiddag is nog een vierde verdachte aangehouden in zijn woning in Capelle a/d IJssel. In Malta werd een een 24-jarige man aangehouden, die op korte termijn zal worden overgeleverd. De ander is aangehouden in Letland, waar hij gehoord wordt door de politie.