Binnenland

Kleuterleidster terecht ontslagen na achterlaten kind in auto

Mathijs Smit • 02 november 2015 17:50 @Mathijs__Smit

Beeld © AFP

Een Zuid-Hollandse kinderopvangorganisatie mag een kinderleidster ontslaan, die op een snikhete zomerse dag een peuter anderhalf uur in een auto achterliet.

De 33-jarige kinderleidster en een collega namen in augustus een groep van tien kinderen mee naar een buitenspeeltuin. Anderhalf uur na aankomst ontdekten de leidsters dat een van de kinderen ontbrak. De twee-jarige peuter bleek achtergelaten in de auto van de leidster. Het was die dag bijna 30 graden.

De kinderopvang ontsloeg beide leidsters op staande voet, en stapte naar de rechter om de arbeidsovereenkomst definitief te ontbinden. De kinderleidster verzette zich daar tegen. Zij voerde onder meer aan dat zij niet opzettelijk roekeloos handelde, en al drie jaar zonder problemen voor de kinderopvang werkte. "Iedereen vergeet wel eens wat en als met tien kinderen een uitstapje wordt gemaakt met een aan [de kinderopvang] te wijten onderbezetting, kan dit hoe dan ook een keer gebeuren."

'Ernstige gevolgen'
De Rotterdamse rechtbank wijst erop dat de fout zeer ernstige gevolgen had kunnen hebben. "Algemeen bekend is immers dat de temperatuur in een auto onder zomerse omstandigheden snel kan oplopen en dat dit kan leiden tot ernstige gezondheidsschade, of zelfs de dood." Ook wijst de rechtbank erop dat de kinderleidsters pas na anderhalf uur constateerden dat de peuter 'kwijt' was, waardoor al die tijd niet is gecontroleerd of het goed met hem ging.

Ontslag op staande voet, waardoor de kinderleidster geen aanspraak kan maken op de WW, vindt de rechter niet op zijn plaats. Wel gaat de rechter akkoord met de ontbinding van de arbeidsovereenkomst per januari.

Bron • RTL Z