Binnenland

Betaald voor bemiddeling bij huurhuis? Eis je geld terug!

23 november 2015 10:40

Beeld © ANP

Heb jij bemiddelingskosten betaald toen je een huurhuis zocht? Misschien kun je dan via de Woonbond je geld terugkrijgen: huurders die ten onrechte geld hebben gegeven aan bemiddelingsbureaus kunnen een speciale deurwaarder inschakelen.

De Woonbond heeft een online check gepubliceerd waarmee mensen kunnen kijken of ze kans maken via de deurwaarder hun geld terug te krijgen. Mochten huurmakelaars niet over de brug komen, dan kunnen mensen met ondersteuning van de Woonbond ook naar de rechter stappen.

'Duidelijk signaal'
"Op deze manier helpen we huurders om de onterechte kosten terug te krijgen, en geven we een heel duidelijk signaal af aan bemiddelaars dat het afgelopen is met het onterecht op kosten jagen van woningzoekenden'', zegt Woonbonddirecteur Ronald Paping.

De Woonbond geeft een belangrijke tip aan mensen die zich gedwongen voelen om het geld toch te betalen:

  • Documenteer goed wat je betaald hebt: bewaar de factuur, bewaar je betalingsbewijs en bewaar alle correspondentie met de huurmakelaar. 

Later terugeisen
Huurders die deze kosten goed gedocumenteerd hebben, kunnen het bedrag later als nog terugeisen. Voor leden beperkt de vereniging het financieel risico van naar de rechter stappen. De Woonbond staat voor een aantal zaken garant met het juridisch fonds. Bij niet-leden is dat niet zo. 

De Hoge Raad bepaalde eind oktober dat woningzoekenden geen bemiddelingskosten in rekening gebracht mogen worden, terwijl er feitelijk voor de verhuurder wordt gewerkt. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws / ANP