Binnenland

Rechter in jihadproces: 'Openlijk sympathiseren met IS niet strafbaar'

10 december 2015 10:20

Bezoekers bij de rechtbank in Amsterdam voor de uitspraak. Beeld © ANP

Het is niet strafbaar om openlijk te sympathiseren met IS of al-Qaeda. Dat heeft de rechter gezegd in het Haagse jiihadproces, waar vandaag de vonnissen bekend worden.

Live: Verdachten horen straf in groot Haags jihadproces

In de jihadzaak staan negen verdachten terecht. Tegen hen zijn door het OM celstraffen tot 7 jaar geëist. De rechtbank van Amsterdam benadrukt voorafgaand aan het voorlezen van de vonnissen dat de verdachten niet terecht staan voor het plegen van terrorisme in Nederland.

Volgens de rechter heeft het strafrecht 'een beperkte, maar belangrijke rol' bij het tegengaan van terreur. Uitgelegd wordt dat in algemene zin wel en niet strafbaar is. Openlijk sympathiseren mag, maar het aanzetten tot haat of geweld en opruiing is wél strafbaar. "Wat mensen denken en geloven, dat is niet strafbaar. Gedragingen van mensen kunnen dat wel zijn. Deelname aan de gewapende strijd is ook volgens Nederlands recht strafbaar."

Politie maakte fouten
Verder zegt dat rechter dat er vormfouten zijn gemaakt in het politieonderzoek.

Zo is er op onjuiste wijze informatie gewonnen via Facebook. "Dit had een stelselmatig karakter en dit had gebaseerd moeten zijn op bevelen officier van justitie." Dit politie rechercheerde op Facebook niet volgens de regels, maar dit heeft geen gevolgen voor het vonnis, zegt de rechter.

 

Bron • RTL Nieuws