Binnenland

'Zorgpremie volgend jaar paar tientjes omhoog'

04 augustus 2017 08:15

Onderzoek in een ziekenhuis (archieffoto). Beeld © ANP

Reken er maar op dat je zorgpremie volgend jaar omhoog gaat. Door een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro zal die premie gemiddeld met 30 euro per jaar stijgen. Dat heeft topman Chris Oomen van verzekeraar DSW gezegd.

"De inkomsten uit het zorgverzekeringsfonds zijn in 2016 lager uitgevallen", zei Oomen bij Radio 1. "Dit heeft geleid tot een tegenvaller van 400 miljoen euro. Dit zal gecompenseerd moeten worden in de premie. Want onze reserves dalen hierdoor en we kunnen onze premies daarom niet laag houden.''

Los van inflatie

"Er zijn ook nog andere factoren die invloed kunnen hebben op de premie, zoals de inflatie en wat er wel of niet in de pakketten blijft. Maar dat staat hier los van de onverwachte tegenvaller.'' DSW wil in september de hoogte van de nieuwe premie bekendmaken.

Zorgverzekeraars krijgen een belangrijk deel van hun inkomsten via het zorgverzekeringsfonds van het Rijk. In die pot komen de zorgpremies die werknemers via hun werkgevers afdragen terecht. Het fonds verdeelt dit geld onder alle zorgverzekeraars in Nederland. De rest van de inkomsten van zorgverzekeraars komt uit de verplicht af te sluiten ziektekostenverzekeringen die alle Nederlanders ieder jaar moeten afsluiten.

Dit jaar ook al premieverhoging

Verzekerden kregen dit jaar te maken met een forse premieverhoging. De grote zorgverzekeraars schreven dit vooral toe aan de uitbreiding van de basisverzekering, die de overheid bepaalt. Daarbij zijn volgens verzekeraars de zorgkosten hoger dan er aan premie binnenkomt. Het verschil moet worden bijgelegd uit de reserves. Volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) hadden zorgverzekeraars meer uit hun reserves kunnen putten om de premies laag te houden.

 

Bron • RTL Nieuws