Binnenland

Doek V&D gevallen, een overzicht van rampjaar 2015

31 december 2015 15:27

V&D in Hilversum. Beeld © ANP

V&D zit diep in de problemen. Drastische besparingen op huur- en loonkosten hebben geen einde gemaakt aan de problemen. Een overzicht van alle ontwikkelingen het afgelopen jaar.

Donderdag 31 december: 
De winkelketen is failliet verklaard. Bewindvoerders Kees van de Meent en Hanneke de Coninck hebben faillissement aangevraagd en dat is door de rechtbank van Amsterdam verleend. Het faillissement moet een doorstart van het bedrijf, of delen ervan, makkelijker maken. 

Het personeel van de winkelketen is door de bedrijfsleiders ingelicht, hun salaris wordt doorbetaald door het UWV. De winkels en de restaurants van La Place blijven voorlopig open. 

Woensdag 23 december:
RTL Z meldt net na middernacht dat V&D vandaag uitstel van betaling gaat aanvragen. Aandeelhouder Sun Capital is niet langer bereid om geld in het bedrijf te steken. Om 09.00 vanmorgen worden alle 10.000 werknemers ingelicht.

De winkels van V&D blijven voorlopig gewoon open, nadat het bedrijf uitstel van betaling heeft gekregen. De webwinkel sluit tot nader order. De site vd.nl is uit de lucht: het is niet mogelijk om producten te retourneren. Ook artikelen die besteld zijn, kunnen niet geleverd worden. 

Maandag 21 december:
De kostenbesparingen en nieuwe strategie hebben geen einde gemaakt aan de problemen, blijkt uit stukken in handen van RTL Z. Volgens financiële overzichten is de omzet opnieuw gedaald en staat er onderaan de streep een verlies. 

V&D wil niet reageren. Een woordvoerder zegt wel dat aan de doelstelling om in 2016 break even te willen draaien en in 2017 weer uit te komen op winst 'niets veranderd is'. "We liggen op koers."

Dinsdag 1 september: 
Het is bijltjesdag bij V&D. 300 winkelwerknemers krijgen te horen dat ze weg moeten. Op het hoofdkantoor verdwijnen 100 banen.

Vrijdag 10 juli:
De financiering van warenhuisketen V&D is voor de komende vier jaar gegarandeerd. Eigenaar Sun Capital investeert 47 miljoen euro en koopt daarmee het consortium van banken uit. 

Vrijdag 3 juli: 
V&D en FNV Handel en CNV Dienstenbond hebben een akkoord bereikt. Het warenhuis belooft om geen loonsverlaging voor het personeel door te voeren. Maar om de kosten toch te kunnen verlagen, worden er 400 arbeidsplaatsen geschrapt. 

Vrijdag 8 mei:
Topman John van der Ent presenteert de toekomstplannen van het warenhuis.  V&D moet van eigenaar Sun Capital binnen twee jaar weer winstgevend zijn. Voor 2016 mikt de keten op een break-even resultaat. 

Er is een nieuwe strategie die de keten moet helpen. V&D gooit zijn assortiment op de schop en gaat zich meer focussen op vrouwen. Een slimmere inkoop, in combinatie met een structurele verlaging van de loon- en huurkosten, moet de warenhuisketen al in twee jaar winstgevend kunnen maken. Retaildeskundige Cor Molenaar zet grote vraagtekens bij deze plannen.

Woensdag 4 maart
V&D moet 8 procent rente betalen op een miljoenenlening van eigenaar Sun Capital. Dat blijkt uit interne stukken in handen van RTLZ. Omdat de hoge rente op de leningen van Sun bij de schuld wordt opgeteld, wordt die schuld van V&D elk jaar miljoenen hoger.

Maandag 9 februari:
V&D is gered. De structurele financiering is rond. Sun Capital investeert 60 miljoen euro, de helft daarvan is een lening aan V&D. De banken komen met 50 miljoen over de brug. Tot slot de verhuurders, zij hoesten samen 24 miljoen euro op in de vorm van een huurkorting.

Zondag 8 februari:
V&D en de vakbonden gaan in gesprek. Voor de bonden is het een grote teleurstelling. De redding van V&D lijkt verder weg dan ooit. De bonden doen niet mee en er is onduidelijkheid over de status van de deal van IEF Capital en de andere verhuurders. 

Zaterdag 7 februari:
De grootste verhuurder, IEF Capital - eigenaar van 12 panden van V&D, presenteert een reddingsplan. Als dat plan lukt, krijgt V&D vele miljoenen aan extra cash. IEF Capital en V&D zijn het al snel eens, maar steun van Sun Capital en de banken is essentieel. ABN, ING en Rabobank stemmen eind van de middag in met het plan. Ook Sun Capital en V&D worden het eens. Sun Capital is bereid om extra geld te investeren: 60 in plaats van 40 miljoen. Maar dan moet wel iedereen bijdragen.

Vrijdag 6 februari:
RTL Z brengt het nieuws dat V&D uiterlijk maandag 40 miljoen euro aan bezuinigingen moet hebben gevonden, anders is het over en uit en gaat V&D failliet. Het wordt een cruciaal weekend voor het voortbestaan van de keten.

Maandag 19 januari 2015: 
V&D stuurt het personeel en de eigenaren van de V&D-panden een brief. V&D kondigt een eenzijdige salarisverlaging van 6 procent aan en betaalt vanaf februari vier maanden geen huur. Daarna gaat de huur omlaag. Vanaf dat moment volgt een strijd om het voortbestaan van het warenhuis. Vakbonden stappen naar de rechter, die de eenzijdige verlaging voor vakbondsleden verbiedt. 

Bron • RTL Z