Binnenland

FNV wil jeugdwerkloosheid bestrijden met nieuwe 'vut'

Saskia van Huijgevoort • 01 december 2015 07:26 @Saskia_vanH

'Het gaat om één op één vervanging in bedrijven en organisaties, zoals bij de gemeente Den Haag.' Beeld © ANP

Ouderen moeten minder kunnen gaan werken met behoud van salaris, zodat jongere werknemers aan de slag kunnen, vindt FNV Vakcentrale. De vakbond introduceert daarom een plan voor de 'deeltijd-vut'.

"Het gaat om één op één vervanging in bedrijven en organisaties", zegt FNV-cao-coördinator Mariëtte Patijn in de Telegraaf. "Dat kan met subsidie aan werkgevers, dan wordt het goedkoper meer mensen in dienst te nemen." De vakbond roept minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid daarom op om extra geld vrij te maken.

Er is ook kritiek op de plannen. Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg zegt in de krant dat het plan niet per definitie voor nieuwe banen hoeft te zorgen. Het kan ook zijn dat bedrijven er voor kiezen om andere werknemers langer door te laten werken.

'Stel 64-plusser vrij van sollicitatieplicht' 
De gemeente Den Haag voerde al eerder een nieuwe 'vut' in. Het idee is daarom ook niet nieuw, de vakbond deed al eerder een oproep om arbeidsduurverkorting in te voeren en noemde het plan in 2013 een 'generatiepact'. 

Daarnaast wil de vakbond dat ouderen van 64 jaar of ouder die werkloos raken, worden vrijgesteld van de sollicitatieplicht. Volgens het FNV is de kans dat zij een nieuwe baan vinden gering. Ook moeten er allerlei maatregelen ingevoerd worden om hun koopkracht te verbeteren. De vakcentrale zegt dat senioren door de verlaging van ouderenkortingen, hoge huur- en zorgkosten en strengere pensioeneisen er zes tot tien procent op achteruit zijn gegaan.

Bron • RTL Z