Binnenland

Gemeente Arnhem op vingers getikt om volgen bewoners met afvalpas

Daniël Verlaan • 02 augustus 2017 16:32 @danielverlaan

Beeld © ANP

De gemeente Arnhem mag niet meer kijken wanneer inwoners hun afval weggooien. De privacywaakhond heeft de gemeente gesommeerd om hiermee te stoppen. Doen ze dat niet, dan kan de boete oplopen tot 50.000 euro.

De gemeente Arnhem heeft inmiddels aangegeven de afvalcontainers voor iedereen open te stellen en de verzamelde persoonsgegevens van afvalcontainers te zullen wissen, zo schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens op zijn website.

Overwinning

Het is een overwinning voor de Arnhemse Michiel Jonker, die deze overtreding aankaartte en verschillende rechtszaken voerde. Hij ving bot bij zowel de Raad van State als Autoriteit Persoonsgegevens (AP), waarvan laatstgenoemde zei dat de gemeente Arnhem wel de privacywet overtrad, maar dat er een nieuw systeem aankwam waardoor optreden niet nodig was.

Door dat systeem zouden de overtredingen worden gestopt. Alleen de gemeente Arnhem is nog helemaal niet voornemens om dit systeem te implementeren. Daarom stapte Jonker naar de Gelderse voorzieningenrechter. Die verplichtte twee weken geleden de AP om op te treden.

Wat is er aan de hand?

In de gemeente Arnhem moeten burgers hun afval dumpen in ondergrondse containers die worden geopend met een pasje. Elke keer als het pasje wordt gebruikt, worden bijvoorbeeld de plek en het tijdstip geregistreerd. 

Omdat een pasje aan het woonadres van de burger is gekoppeld, weet de gemeente wanneer iemand zijn of haar afval weggooit en krijgt het inzicht in het privégedrag van burgers.

Wordt vervolgd

"In de huidige tijd van big data en profilering met statistische methodes, kunnen allerlei gegevens gebruikt worden om iemand te identificeren", zegt Jonker in een reactie. "Daar moet je rekening mee houden bij het ontwerp van elk systeem."

Toch is Jonker nog niet tevreden. Het nieuwe afvalsysteem waaraan de gemeente Arnhem werkt lijkt opnieuw persoonsgegevens te verwerken. "Het gemeentelijke ‘gluren bij de burgers’ wordt vooralsnog alleen tijdelijk onderbroken. Het ziet er dus helaas naar uit dat dit een kwestie is van: wordt vervolgd."

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan