Binnenland

Presentator ingeschreven op adres minister: 'Controle deugt niet'

11 maart 2016 11:02

Minister Plasterk Beeld © ANP

Je kunt je zonder controle inschrijven op een willekeurig adres in de gemeente. Dat ontdekte presentator Teun van de Keuken. Hij schreef zich zonder moeite in op het woonadres van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Thumbnail

De presentator doet voor het tv-programma De Monitor het onderzoek Digitaal Doolhof. Teun stond binnen vijf werkdagen ingeschreven op het adres van de minister in Amsterdam zonder dat hij daarvoor bewijsstukken hoefde aan te leveren. Hij wil ermee aantonen dat de controle op gegevens in de Basisregistratie Personen niet voldoende is.

'Aanfluiting'
Gemeenten hebben de wettelijke taak te controleren of de gegevens kloppen. Bij De Monitor hadden zich verschillende mensen gemeld die in de problemen kwamen, omdat onbekenden per ongeluk of illegaal op hun adres stonden ingeschreven. Vanuit de Basisregistratie worden gegevens doorgegeven aan andere overheidsdiensten. Dat kan grote gevolgen hebben. 

Minister Plasterk zegt dat 97 procent van de gegevens in de Basisregistratie klopt. Slechts een klein percentage zou fraude willen plegen. Tegen het ANP zei hij dat hij de actie van De Monitor ongepast vindt. Inhoudelijk wil hij niet op de zaak ingaan, 'omdat ik het een aanfluiting vind'. Plasterk doet geen aangifte.

Teun kan boete krijgen
Volgens een woordvoerster van het ministerie kan Van de Keuken waarschijnlijk wel rekenen op een bestuurlijke boete van de gemeente Amsterdam van 350 euro. Volgens haar is het strafbaar om je met frauduleuze bedoelingen in te schrijven op het adres van een ander.

In het geval van Van de Keuken kwam de inschrijving snel aan het licht, doordat de gemeente ter controle een brief had gestuurd aan de bewoners van het adres. "Hij heeft er welgeteld één dag ingeschreven gestaan", zegt de woordvoerster van Binnenlandse Zaken.

Bron • RTL Nieuws / ANP