Binnenland

Tienduizenden huizen verkocht zonder energielabel

30 september 2015 18:36

Beeld © ANP

Het eerste halfjaar van 2015 zijn ruim 30.000 huizen verkocht zonder energielabel. Zo'n label is tegenwoordig verplicht. Wie het niet heeft en zijn huis verkoopt, krijgt een aanmaning om het alsnog in orde te maken.

Het energielabel komt voort uit een Europese regel die is bedoeld om ons bewuster met energie te laten omgaan. Het is al jaren verplicht, maar niemand hield zich eraan: kopers van een huis vroegen er niet om, waardoor verkopers van een huis zich niet geroepen voelden om het te laten opstellen.

Strenger gecontroleerd
Nu er strenger wordt gecontroleerd, groeit het aantal verkopers dat een energielabel aan zijn huis koppelt. De eerste zes maanden van dit jaar werden 129.446 woningen verkocht. Bij 33.555 werd geen energielabel afgegeven. Dat is 26 procent. Aan het begin van dit jaar ging het nog om 32 procent.

De overheid heeft de eerste 3000 aanmaningen inmiddels verstuurd. Wie dan niet binnen zes weken alsnog een energielabel laat opstellen, krijgt een tweede aanmaning. Daarna volgt een boete van 405 euro.

Bron • RTL Nieuws