Binnenland

50 procent minder tasjes over toonbank bij MKB door 'gratis-verbod'

Matthias Pauw • 10 april 2016 11:37 @mattpauw

Beeld ©

Kleine ondernemers en winkeliers zien het aantal plastic tasjes dat zij verstrekken hard teruglopen. Uit een inventarisatie van RTL Z blijkt dat er een daling van ongeveer 50 procent te zien is.

Dat is een direct gevolg van het verbod op het gratis weggeven van plastic tasjes in winkels. Dat verbod werd op 1 januari van kracht om milieuvervuilende tasjes terug te dringen.

Tasjesproducent en –verkoper API-Caropack laat weten zeker de helft minder tasjes te verkopen aan hun klanten. Woordvoerder Joost Lems benadrukt wel dat de verkoop van andersoortige draagtassen, zoals papieren tassen, hierdoor scherp is toegenomen.

Ook daling bij groothandel
Ook groothandel Makro ziet het aantal verkochte plastic tassen hard dalen. Veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf doen hun inkopen bij de Makro. De groothandel heeft twee soorten plastic draagtassen in het assortiment die per 250 stuks worden verkocht.

De kleine variant wordt 39 procent minder vaak verkocht in de eerste drie maanden van 2016 ten opzichte van dezelfde periode in 2015. De verkoop van de iets grotere tas laat zelfs een daling zien van 47 procent.

Grotere daling bij ketens
Bij de grote winkelketens in Nederland lijkt over het algemeen de daling nog groter te zijn dan in het MKB. Bij Gal&Gal en Etos heeft de verkoopprijs van 10 cent ertoe geleid dat er tussen de 80 en 85 procent minder tasjes over de toonbank gaan.

Ook warenhuis Hema verkoopt tasjes voor 10 cent en ook daar zou de daling 80 procent bedragen.

Bij Kruidvat en Trekpleister worden er 60 procent minder tasjes verstrekt. De prijs voor een tasje ligt bij die winkels met 5 cent dan ook wat lager. Daarmee lijkt de prijs van de tas wel degelijk invloed te hebben op het aantal stuks dat er verkocht wordt.

Absolute aantallen
Hoeveel dit allemaal scheelt in absolute aantallen, dat willen de winkeliers niet bekend maken. Alleen Action wil kwijt hoeveel tasjes er daadwerkelijk worden verkocht. In 2015 verstrekten zij nog 3 miljoen tassen per maand. Sinds de tasjes daar 3 cent per stuk kosten zijn dat er nog ‘maar’ 1,2 miljoen. Een daling van 60 procent.

Bron • RTL Z