Binnenland

Samal ziet op 240 kilometer afstand hoe inbrekers zijn huis leeghalen

31 juli 2017 11:22

Bewakingsbeeld van een van de dieven op de telefoon van Samal Raoof. Beeld © Eigen foto

Het was 'echt heel apart'. Terwijl Samal Raoof (54) met zijn gezin zat te eten bij de McDonald's in Tilburg na een dagje kermis, kon hij 'live' op zijn telefoon zien hoe twee inbrekers zijn huis in Leeuwarden overhoop haalden.

Normaal zijn het katten in de tuin die de alarm-app op zijn telefoon doen afgaan, maar dit weekend was het menens. "Ik heb in huis een camerasysteem met alles erop en eraan. Ik zag boven iemand lopen."

Van de ene kamer naar de andere

Samal, rijschoolhouder van beroep, belde meteen 112. Het ging gelukkig razendsnel. Drie of vier minuten later was de politie ter plaatse, herinnert hij zich. "Ondertussen konden we de dieven blijven volgen. Ze gingen van de ene kamer naar de andere kamer, deden alle lampen aan en zochten duidelijk naar waardevolle spullen."

Thumbnail

De dieven lieten een ravage achter in meerdere kamers. (Foto: eigen foto)

De dieven hadden duidelijk geen idee dat er een alarmsysteem was, ze waren rustig aan het zoeken. Samal nam de camerabeelden op en gaf vanuit de McDonald's informatie door aan de politie. Agenten hadden de twee gauw te pakken. De een in de achtertuin met een rugzak vol spullen en de ander nog in huis. 

'Wat moeten de dieven daar nou mee?'

"Ik heb er maar een paar woorden voor over: wat een domme actie", zegt Samal. "De spullen die ze hadden meegenomen, zijn heel weinig waard. De laptop is oud, die gebruikte ik alleen voor de administratie van mijn bedrijf. De sieraden zijn van nepgoud. Daar hadden ze vast meer van verwacht."

In de tas zat ook de dvd van de trouwerij van Samals dochter, bij wie hij met zijn vrouw en zoon dit weekend in Tilburg op bezoek was. Wat de dieven daar nou mee moesten? Ook hadden ze een dvd-hoesje van het voetbalspel Fifa 2000 meegenomen. De dvd zat er niet in.

Ravage achtergelaten

Samal kan wel lachen om de zielige buit, maar niet om de ravage die de inbrekers hebben achtergelaten. "We zijn gisteren begonnen met opruimen, maar we zijn nog niet klaar. Sommige kasten zijn kapot, alle kleren zijn overhoop gehaald."

Samal heeft het beveiligingssysteem aangeschaft toen hij in de Vrijheidswijk in Leeuwarden kwam wonen. "Ik wist niet zeker of ik anders wel rustig zou kunnen slapen."

Het gaat de goede kant op met de wijk, ziet Samal, maar twee weken geleden merkte hij nog dat iemand had geprobeerd zijn huis binnen te komen. "Ik had al het gevoel dat er iets stond te gebeuren."

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws