Binnenland

Ondanks kritiek groen licht voor loonakkoord ambtenaren

Frederieke Hegger • 31 augustus 2015 17:09 @frederiekeh

Beeld ©

De loonstijging van onder meer onderwijzers kan doorgaan. De leden van drie vakbonden hebben ingestemd met het akkoord. Ambtenaren krijgen een loonsverhoging van 5 procent verspreid over twee jaar, maar moeten ook een stuk pensioen inleveren.

De leden van vakbonden CNV, CMHF en het Ambtenarencentrum hebben ingestemd met het akkoord. Een "ruime meerderheid" van de achterban kan zich in de deal vinden, liet voorzitter Patrick Fey van CNV Overheid weten. Hij is blij met de brede steun die het akkoord rechtsgeldig maakt. Daarmee komt een einde aan de jarenlange nullijn in grote delen van de publieke sector. De bij de centrales aangesloten politiebonden stemden alleen niet in met de overeenkomst. Dit heeft er volgens Fey mee te maken dat zij nog aanvullende afspraken willen.

Kritiek: ambtenaren betalen mee aan eigen loonsverhoging
​FNV, de grootste vakbond van Nederland, is het niet eens met het akkoord. De bond ondertekende de deal niet. Dat maakt voor de achterban niks uit: nu er een akkoord is, gaan deze afspraken er gewoon komen. Volgens FNV is de loonstijging een sigaar uit eigen doos en leidt deze tot pensioenverslechtering voor miljoenen mensen. 

Eerder deze maand publiceerde dagblad Trouw cijfers van pensioenfonds ABP waaruit blijkt dat ambtenaren er weliswaar in loon op vooruitgaan, maar inderdaad een flink stuk pensioen inleveren. Zo kreeg een jonge ambtenaar met een modaal salaris volgens de oude afspraken 77 procent van het gemiddeld verdiende loon. In de nieuwe afspraken staat dat jonge onderwijzers nog maar 71 procent krijgen; een vermindering van 240 euro bruto pensioen per maand. Bij oudere ambtenaren is dat verschil minder groot, omdat ze langer pensioen hebben opgebouwd. FNV dreigde eerder al met acties en riep het kabinet op om af te zien van het loonvoorstel.

Het akkoord heeft betrekking op meerdere sectoren. Sectorspecifieke afspraken moeten komende weken nog worden uitgewerkt in het arbeidsvoorwaardenoverleg voor de betreffende cao's.

Bron • ANP / RTL Z