Binnenland

Het beste gebouw van het jaar is onzichtbaar

20 mei 2016 10:59

Beeld © Luuk Kramer

Een bijzonder gebouw heeft de prijs voor het Beste Gebouw van het Jaar gewonnen. De parkeergarage van Katwijk is namelijk zo goed als onzichtbaar.

Zowel de jury als het publiek waren het unaniem eens: de ondergrondse parkeergarage in de duinen van Katwijk aan Zee is het beste gebouw van Nederland. Het pand verbindt het dorp met de zee, en is bijna niet te zien. 

De garage is ontworpen door Royal Haskoning in opdracht van de gemeente Katwijk. In het ontwerp zijn kleuren en materialen gebruikt die passen in het duinlandschap en de vorm van het pand 'golft' mee met de duinen. Dat ziet er zo uit:

Het ontwerp is zo gemaakt dat de boulevard van Katwijk aan zee behouden kon worden, terwijl tegelijkertijd wel het aantal parkeerplekken flink vergroot werd, wat een boost voor de lokale economie oplevert. 

Toekomst bouwen aan de kust

De parkeergarage is volgens de jury 'grensverleggend' en 'een geweldig mooi object'. "Het is niet alleen een excellent bouwwerk, maar laat ook zien hoe Nederland in de toekomst om moet gaan met de inrichting van onze kust", lichtte juryvoorzitter Hanneke Groenteman toe tijdens de prijsuitreiking. Dat is een voorbeeld voor Nederland, waar volgens de jury toch wel vaak gezwicht wordt voor grootschalige ontwikkelingen, die ten koste gaan van het landschap. 

Het pand won van 7 andere genomineerde gebouwen, waaronder de McDonald's aan de Coolsingel in Rotterdam en De Hallen in Amsterdam. In totaal waren er 125 inzendingen. De prijs wordt uitgereikt door de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus (de BNA).

Bron • RTL Z