Binnenland

Vrienden maken als expat is 'haast onmogelijk'

Nicole Melchers • 13 juni 2016 17:40

Beeld © RTL Z

Nederlanders zijn gastvrij, vriendelijk en tolerant. Tenminste, dat vinden we zelf. Want uit onderzoek blijkt dat het voor expats enorm moeilijk is om vrienden te maken.

Er zijn in Nederland 57.170 expats die voornamelijk uit Duitsland en Engeland komen. Z Today organiseerde samen met DutchNews.nl een internetpeiling om te ontdekken waarom het zo moeilijk is om vrienden te maken in Nederland.

Read this article in English: Learn the language to meet the Dutch, survey shows

Thumbnail

Hond in de pot

Bijna 60 procent van de iets meer dan 1100 mensen die reageerden zeggen dat het vrijwel onmogelijk is bevriend te raken met een Nederlander. Als voornaamste reden wordt genoemd dat Nederlanders vooral afspreken met vrienden die ze al jaren kennen. Als buitenstaander is het lastig om hier tussen te komen.

Daar komen nog een aantal cultuurverschillen bij. Een heel simpel voorbeeld is een afspraak plannen. Als je als Nederlander iemand om 20.00 uur uitnodigt, is de ongeschreven regel dat je dan al gegeten hebt. Een expat is vanuit zijn eigen cultuur vaak niet gewend dat er zo vroeg al gegeten wordt. Kijk maar eens naar de Spanjaarden. Die eten tussen 21:00 uur en 23:00 uur. Met als gevolg dat je gast lichtelijk aangeschoten van de borrel en met honger weer naar huis toe gaat.

Taal en extra bezoek 

De taalbarrière is in ieder land een probleem, maar de Nederlanders tillen het nog net even een niveau hoger. Nederlanders spreken namelijk zo goed Engels, dat de eigen taal achterwege wordt gelaten op het moment dat er een expat zich bij de groep voegt.

Dit werkt het integratieproces van de nieuwkomers enorm tegen, zegt Jacob Vossestein, de auteur van 'Dealing with the Dutch' die jarenlang culturele trainingen gaf aan expats die naar Nederland komen. Volgens hem loopt die integratie veel soepeler als de expat gedwongen wordt de lokale taal te leren. 

"Nederlanders neigen naar een leven in hokjes. Er is zelfs een tv-programma 'De hokjesman'. Die hokjes zijn subculturen, verschillende manieren van leven. Mensen van buiten vinden het lastig die hokjes binnen te dringen", zegt Vossestein.

Liever kijken dan lezen? Kijk het item van Z Today

Er zijn ook andere culturele verschillen. Als je in het buitenland bijvoorbeeld onverwacht je buurvrouw meeneemt naar een etentje wordt ze hartelijk ontvangen. In Nederland is dat veel minder normaal en is het antwoord snel: "Oei, daar had ik niet op gerekend!"

'Land is te klein'

"Integreren in Nederland is een beetje een uitdaging", zegt Lindsay Ross, een expat uit Canada die vermoedt dat het een rol speelt dat Nederland zo'n klein landje is. "De afstand van noord naar zuid is hier maximaal vier uur. De vrienden waarmee je naar school of naar de universiteit bent gegaan, zijn dus nooit ver weg. Je wordt niet gedwongen om op een nieuwe plek nieuwe vrienden te maken", zegt ze. 

Ook Mo Guissé, een expat uit Frankrijk, heeft het lastig: "Om meer de diepte in te gaan, echt banden op te bouwen en vrienden te worden, dat vind ik hier moeilijk."

Thumbnail

Vrienden maken op het werk en in de kroeg

Maar wat moet de expat dan? Je werk en het uitgaansleven in Nederland staan bovenaan het rijtje. Meer dan de helft van de vriendschappen zijn gesloten op de werkvloer. Daarnaast blijft de kroeg erg populair, hier heeft 38 procent van de expats succes.

Ten slotte is de behoefte van Nederlanders om nieuwe vrienden te maken niet zo groot. De gemiddelde expat is 34 jaar oud en zoekt vaak vrienden in diezelfde leeftijdscategorie. Mensen tussen de 30 en 40 in Nederland hebben vaak hun vriendschappen al gesloten. Ze begeven zich gemiddeld in drie verschillende vriendengroepen en houden daardoor minder tijd over voor nieuwe vriendschappen.

Expats kunnen dus het beste collega’s vragen mee te gaan naar de kroeg na het werk. En laat je niet foppen door de schijngastvrijheid die je vindt bij veel Nederlanders.

Thumbnail

Bron • RTL Z / Nicole Melchers