Binnenland

'Kabinet onderzoekt versnelde sluiting kolencentrales'

RTL Z • 24 maart 2020 08:22 @rtlz

De kolencentrale van RWE in de Eemshaven. Beeld © ANP

Het kabinet onderzoekt de versnelde sluiting van de kolencentrales op de Maasvlakte en in de Eemshaven. Alleen door zulke drastische ingrepen kan de Nederlandse staat voldoen aan het Urgenda-vonnis om de CO2-uitstoot eind 2020 fors te verminderen.

Dat bevestigt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aan NRC. Terwijl de coronacrisis ook EZK in zijn greep houdt, blijft het kabinet voornemens om vóór 1 april nieuwe maatregelen voor het klimaatbeleid bekend te maken. "Er wordt aan gewerkt om dat nog steeds te halen."

Arrest Hoge Raad

Eind vorig jaar bekrachtigde De Hoge Raad een eerder vonnis van het gerechtshof. Dit betekent dat de Nederlandse staat de CO2-uitstoot voor het einde van het jaar met 25 procent moet terugbrengen in vergelijking met 1990. Zonder ingrijpen komt de reductie niet verder dan 21 procent.

Hoewel de economische schade van de coronacrisis en de verlaging van de maximumsnelheid op de snelwegen dit jaar voor minder CO2-uitstoot zullen zorgen, zijn er aanvullende ingrepen nodig. Volgens bronnen van NRC hebben onderzoeksbureaus Berenschot en CE Delft vijftig tot honderd maatregelen onderzocht.

Leveringszekerheid

De sluiting van Nederlandse kolencentrales is verreweg het effectiefst. De leveringszekerheid komt door een eventuele sluiting niet in gevaar, concludeerde CE delft en Tennet al eerder. Nederland, Duitsland en België beschikken over voldoende restcapaciteit. 

Volgens Urgenda is het nog maar de vraag of de CO2-doelstellingen voor de sluiting worden gehaald. De duurzaamheidsorganisatie stelt daarom nog eens een pakket van extra maatregelen voor, ter grootte van 2 miljard euro. "Vergeleken met de overheidsmaatregelen vanwege het coronavirus gaat het om een klein bedrag."

Bron • RTL Z