Binnenland

DNB en ECB hebben pandemie-draaiboek klaarliggen

Michaël Niewold • 26 februari 2020 17:51 @michaelniewold

ECB-president Christine Lagarde op een persconferentie in januari 2020. Beeld © EPA

De Nederlandse en Europese Centrale Bank (DNB en ECB) houden rekening met alle scenario's als het gaat om het coronavirus. Bij DNB ligt een draaiboek klaar voor pandemiën, bij de ECB wordt de situatie nauwgezet in de gaten gehouden.

We zijn voorbereid, voor zover je op alle scenario's voorbereid kunt zijn, laat woordvoerder William Lelieveldt van de ECB weten.

In ieder geval lijkt men in Frankfurt bedacht te hebben hoe het de eigen organisatie draaiende kan houden. Bij 'uitdagende omstandigheden' kan er vanuit andere locaties gewerkt worden of vanuit huis via internet, legt Lelieveldt uit. Wat voor procedures de bank verder allemaal heeft, daar wil hij niets over kwijt.

Datzelfde geldt voor DNB, de toezichthouder van het Nederlandse financiële stelsel. "DNB beschikt over een draaiboek voor pandemieën", mailt woordvoerder Tobias Oudejans, zonder verdere toelichting. "Daar hebben we verder niets over te melden."

ECB iets strenger dan DNB

Bij beide instellingen zijn al wel maatregelen genomen, waarbij de ECB iets strenger is dan DNB. De ECB annuleert de dienstreizen naar gebieden waar besmettingen zijn ontdekt, DNB raadt dit alleen af voor reizen die niet strikt noodzakelijk zijn. Bij de ECB zijn ook bezoeken van mensen uit gebieden waar het coronavirus rondwaart afgezegd.

Ook in de omgang met medewerkers die in gebieden zijn geweest waar ze het virus opgelopen zouden kunnen hebben, verschilt de aanpak. De ECB vraagt ze om vanuit huis te werken, DNB roept hen slechts op 'extra alert te zijn'. Bij twijfel moeten de medewerkers zich melden bij de arbodienst van de centrale bank. 

Bron • RTL Z