Binnenland

ING-topman Ralph Hamers wordt nieuwe baas bij UBS

19 februari 2020 22:53

Bestuursvoorzitter Ralph Hamers van ING. Beeld © ANP

Topman Ralph Hamers van ING wordt de nieuwe man aan het roer bij de Zwitserse bank UBS. Het nieuws werd gebracht door de Britse zakenkrant Financial Times en wordt bevestigd door ING.

Hamers wordt de opvolger van Sergio Ermotti. Die heeft al meer dan acht jaar de leiding over de grootste bank van Zwitserland.

De Nederlander heeft 29 jaar bij ING gewerkt. Sinds 2013 was hij topman bij de bank. "De afgelopen zes jaar heeft Hamers ING getransformeerd in een digitale bank", schrijft de bank in een verklaring.

'Nederlandse overheid afbetaald'

"Ik ben trots op wat ik heb bereikt in de afgelopen zes jaar", aldus Hamers in de verklaring. "We hebben de reorganisatie afgerond en hebben de Nederlandse overheid volledig afbetaald. Ons klantenbestand is met 20 procent gegroeid. Ik ben ervan overtuigd dat we de stappen hebben genomen om ING voor te bereiden op een digitale en mobiele toekomst."

Hans Wijers, de voorzitter van de raad van commissarissen van ING, vindt het jammer dat Hamers weggaat. "We wensen hem het allerbeste in zijn nieuwe rol. Zijn visie en klantgerichtheid zijn een inspiratie geweest tijdens zijn jaren als topman."

ING heeft nog geen opvolger voor Hamers benoemd.

De bank bleef onder de leiding van Hamers niet zonder schandalen. ING moest het OM een boete van honderden miljoenen euro's betalen wegens tekortkomingen bij de strijd tegen witwassen. In de nasleep van het schandaal trad financieel directeur Koos Timmermans af.

Antiwitwasbeleid

De witwaskwestie leidde ook tot vragen over Hamers' eigen positie als hoogste baas van ING. Daarop liet hij meermaals weten aan te blijven als topman, met het argument dat hij zelf het voortouw wilde nemen bij de verbeterslag van het antiwitwasbeleid.

Eerder in 2018 leidde een voorstel voor een fikse salarisverhoging voor de ING-topman ook tot veel kritiek.

Bron • RTL Nieuws