Binnenland

Directe meldingsplicht bij verdenking van besmetting coronavirus

27 januari 2020 19:44

Zuid-Koreaanse wetenschappers onderzoeken bloed van vrouw die in Wuhan is geweest. Beeld © EPA

Nederland schaalt het coronavirus op naar een zogenoemde A-ziekte. Dat is het gevolg van een advies van het RIVM, schrijft minister Bruins van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer.

Het klasseren van het coronavirus als een A-ziekte zorgt ervoor dat er een directe meldingsplicht komt voor zorgprofessionals als er aanwijzingen zijn dat mensen drager zijn van het virus. Ook kan het ervoor zorgen dat mensen bijvoorbeeld gedwongen worden opgenomen of in isolatie worden geplaatst.

Koorts en één of meer symptomen

In het advies van het RIVM, dat Bruins schrijft op te volgen, staat verder dat de meldingsplicht zou moeten gelden voor mensen die koorts hebben van ten minste 38 graden Celsius én twee of meer van de volgende verschijnselen hebben: "hoesten, neusverkoudheid, keelpijn en/of tekenen van een longinfiltraat' en tegelijkertijd is ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit Wuhan of een nieuw gebied waar actuele overdracht plaatsvindt of contact heeft gehad met een patiënt met een bevestigde infectie."

Screenen op Schiphol wordt op dit moment niet geadviseerd en gaat dus ook niet gebeuren. Ook zullen geen mondkapjes op grote schaal worden uitgedeeld. Het RIVM vindt beide maatregelen niet effectief genoeg.

Wel zal er op de luchthavens informatie worden gegeven aan reizigers die terugkomen uit China, bijvoorbeeld via schermen boven de bagagebanden.

Meldingsplichtige ziekten

Het RIVM onderscheidt vier groepen meldingsplichtige ziekten: A, B1, B2 en C. Deze indeling is gebaseerd op de mate waarin dwingende maatregelen opgelegd kunnen worden om de bevolking te beschermen. De A-groep is de hoogste status. Een zogenoemde A-ziekte kan er ook voor zorgen dat er gedwongen onderzoek wordt gedaan, iemand gedwongen in quarantaine wordt geplaatst inclusief medisch toezicht of een verbod op beroepsuitoefening kan gaan gelden.

Dit geldt op dit moment voor de volgende ziektes:

  • MERS-coronavirus
  • Pokken 
  • Polio 
  • Severe acute respiratory syndrome (SARS)
  • Virale hemorragische koorts

Bron: RIVM

De Nederlandse ambassade is druk bezig met de planning van een eventuele evacuatie van Nederlandse staatsburgers vanwege het coronavirus. In een e-mail wijzen ze Nederlanders die in de provincie Hubei zitten erop dat ze minimaal twee weken in quarantaine zullen moeten zitten, en dat kosten hiervoor voor eigen rekening zijn.

20 Nederlanders terughalen

Tegelijkertijd kijkt Nederland of ze de ongeveer 20 Nederlanders die aanwezig zijn in de Chinese stad Wuhan moeten terughalen. Dat doen ze vanwege de uitbraak in de Chinese stad van het coronavirus. Andere Europese landen halen inmiddels hun burgers terug uit China.

De evacuatieplannen gelden voor de hele provincie Hubei, maar alle bij de ambassade geregistreerde Nederlanders bevinden zich in Wuhan. Die stad is het epicentrum van een virusuitbraak die inmiddels aan tachtig mensen het leven heeft gekost.

Ook mensen die (nog) niet ziek zijn kunnen het coronavirus uit Wuhan verspreiden

Het nieuwe coronavirus is ook besmettelijk tijdens de incubatietijd. Dat zegt de Chinese gezondheidsraad.

Bron • RTL Nieuws