Binnenland

Koeien kunnen nu toch weer zonder vergunning in de wei

19 december 2019 06:32

Bemesten van de grond is essentieel voor boeren. Beeld © ANP

Boeren mogen hun mest weer uitrijden en ook koeien kunnen gewoon weer zonder vergunning in de wei. Dat heeft een speciale commissie besloten, die zich voor het kabinet bezighoudt met de stikstofcrisis.

Dat maakt de commissie-Remkes vandaag bekend in een rapport over de stikstofproblematiek.

Het bemesten van grond en koeien in de wei zorgen weliswaar voor stikstofuitstoot, toch hoeven boeren hier van de commissie geen milieuvergunning meer voor aan te vragen. Dat advies gaat in tegen de eerdere uitspraak van de Raad van State.

Stikstofcrisis

Diezelfde commissie, onder leiding van Johan Remkes, adviseerde in september namelijk nog dat de maximumsnelheid op wegen omlaag moest en dat veeteeltbedrijven die relatief veel stikstof uitstoten moesten worden aangepakt. 

"Van de bouw tot het verkeer en van veehouderijen tot de industrie: overal waar stikstofuitstoot plaatsvindt, moet de uitstoot omlaag."

Dat advies kwam als een reactie op de stikstofuitspraak van de Raad van State in mei van dit jaar. Als gevolg van die uitspraak kwamen 18.000 projecten in ons land stil te liggen. 

Artikel gaat verder onder de video. 

Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof

Het legt duizenden projecten stil, en boeren en bouwbedrijven raken ervan in de stress: stikstof. Maar wat is de oorzaak van de stikstofcrisis? En wat is stikstof nou eigenlijk precies? Presentator Daphne Lammers dook de chemieboeken in en legt het je all

Geen negatieve effecten op natuur

In het rapport dat de commissie vandaag publiceert, staat voor het eerst sinds die stikstofuitspraak weer wat goed nieuws voor de boeren. De commissie schrijft namelijk dat 'het weiden van vee en het bemesten van grond vrijwel nooit negatieve effecten heeft op de natuur'.

Door steeds strengere wetten mag een boer al minder mest op zijn grond brengen dan vroeger en door nieuwe technieken komt hierbij volgens de commissie ook steeds minder stikstof vrij.

Zolang er geen sprake is van mogelijke negatieve effecten, is een vergunning ook niet vereist.

Bron • RTL Nieuws / ANP