Binnenland

Stook-alert in zes provincies: 'Doe houtkachel niet aan'

30 november 2019 13:34

Beeld © ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft zaterdag een zogenoemd stookalert afgegeven. Het gezondheidsinstituut raadt mensen in zes provincies af hout te stoken omdat anders mensen in de omgeving gezondheidsklachten kunnen krijgen.

Het gaat om de provincies Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Overijssel, Flevoland en Gelderland. 

Rook blijft hangen

Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden in de genoemde provincies ongunstig waardoor de rook blijft hangen. De rook is ongezond, omdat bij de verbranding van hout schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof, koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide.

Het RIVM begon op 1 november vorig jaar met het stookalert. Het is geen verbod, maar een advies. Zo moeten mensen bewust worden dat stoken bij sommige weersomstandigheden overlast kan veroorzaken in hun omgeving. "Je kunt met houtrook de lucht lokaal heel ongezond maken", zei Flemming Cassee, inhalatietoxicoloog van het RIVM, vorig jaar tegen RTL Nieuws. 

Het RIVM vermoedt dat het jaarlijks tien tot twaalf keer een alert uit zal geven. 

Tot morgenvroeg

Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot morgenvroeg ongunstig. Daarna lijkt geleidelijk een noordwestelijke stroming op gang te komen, de windsnelheid neemt dan toe waardoor de rook zich meer verspreidt. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit.

Bron • RTL Nieuws / ANP