Binnenland

Drie supermarkten stoppen met keurmerkloze kip

25 november 2019 07:30

Archieffoto Beeld © ANP

Supermarktketens Coop, DekaMarkt en Dirk bieden alleen nog kipvleeswaren aan die minstens het keurmerk met één ster-Beter Leven verdienen.

Dat meldt dierenrechtenorganisatie Wakker Dier. Plus ging in september van dit jaar al over op uitsluitend kipvleeswaren met een keurmerk.

Wakker Dier wil dat alle kipproducten in de supermarkt minimaal voldoen aan de criteria van het één ster-Beter Leven keurmerk, zodat de kippen meer ruimte en een overdekte uitloop krijgen.

Bij Coop hebben alle kipvleeswaren vanaf nu minimaal één ster; Dirk en Dekamarkt schakelen volgens Wakker Dier medio volgend jaar over. "Een belangrijke stap in onze strijd om keurmerkloze kip uit de schappen van de supermarkten te krijgen," zegt Wakker Dier.  

Hoeveel kippen op de vierkante meter?

De maximale bezetting van een stal met vleeskippen wordt niet gerekend in kippen, maar in kilo per vierkante meter. In Nederland is dit 42 kilo per vierkante meter. Dat komt volgens Wakker Dier neer op 19 a 20 kippen op één vierkante meter. "Afhankelijk van hoe zwaar ze zijn als ze geslacht worden."

Een biologische kip leeft met tien kippen op een vierkante meter, waarbij de dichtheid uitkomt op 21 kilo per vierkante meter.

Bron • RTL Nieuws