Binnenland

Consumentenbond vraagt Hoekstra om snel verbod negatieve spaarrente

12 november 2019 15:23

Beeld © ANP

De Consumentenbond wil dat minister Wopke Hoekstra van Financiën een verbod op negatieve spaarrente instelt. De tijd dringt, schrijft de bond aan de minister.

De Consumentenbond maakt zich zorgen over de koers van de Europese Centrale Bank, die de rente verlaagde. Als gevolg daarvan zou uiteindelijk ook de spaarrente onder 0 procent kunnen zakken.

De bond vindt het 'oneerlijk en onverstandig' als de Nederlandse spaarders uiteindelijk moeten betalen om hun spaargeld bij de bank te stallen. Oneerlijk omdat de bond vindt dat spaarders niet de dupe moeten worden van economische maatregelen van de ECB, onverstandig omdat de bond denkt dat spaarders en masse hun geld gaan verplaatsen als de rente negatief wordt. 

Hoekstra in gesprek

Minister van Financiën Wopke Hoekstra realiseert zich dat gewone spaarders zich zorgen maken over de dalende rente, zegt hij tegen RTL Z. "Mijn eerste indruk is dat banken bedachtzaam zijn en niet zomaar negatieve rente rekenen aan gewone spaarders."

Hoekstra gaat verder in overleg met de bankensector en zijn collega's in het buitenland over de dalende rente.

Minister Hoekstra zei eerder niet van plan te zijn zo'n verbod in te stellen op negatieve rente. Volgens hem is een verbod niet nodig omdat de banken volgens hem niet van plan zijn negatieve rente te gaan rekenen. Hij wilde een verbod echter ook niet uitsluiten.

Rente nog lager? 

De bond vreest dat de rente op spaarrekeningen van consumenten negatief wordt. Nu is de rente al zeer laag, veel banken bieden 0 of 0,02 procent rente.

In feite kost sparen nu ook al geld. Als de spaarrente op ongeveer 0 procent staat, en er is sprake van inflatie, dan wordt het geld op je spaarrekening minder waard. In augustus was er in Nederland sprake van een inflatie van 2,84 procent, in oktober 2,7 procent. Zonder een positieve spaarrente, neemt de waarde van je geld dan met een paar procenten af.  

De Consumentenbond vroeg 6200 consumenten naar hun mening over een wettelijk verbod op negatieve spaarrente. Logischerwijs gaven de meeste mensen aan liever een verbod op negatieve spaarrente te hebben.

Meeste mensen willen minder betalen

Bijna een derde van de respondenten wil geen negatieve spaarrente - tot een spaarbedrag van 100.000 euro wordt bereikt. Iets meer dan de helft van de respondenten zei dat helemaal geen negatieve rente te willen, ongeacht de hoogte van het spaarbedrag. Zij willen ook geen tarief betalen voor het gebruik van een spaarrekening.

8 procent van de respondenten wil eventueel wel betalen voor het aanhouden van een spaarrekening. Zij zien alleen niets in een negatieve spaarrente, ongeacht de hoogte van het spaarbedrag.

Geld van de bank? 

Slechts 4 procent van de respondenten vindt dat er geen verbod hoeft te komen op negatieve spaarrekening. De Consumentenbond haalt ook nog een ander onderzoek aan, dat zij in september hebben uitgevoerd.

Toen bleek dat veel mensen zeiden hun geld eventueel te willen verplaatsen als de rente onder 0 procent zakte. De meeste respondenten willen dan het geld naar een andere bank brengen of beleggen.

20 procent zegt dan het geld van de bank te halen en thuis te bewaren, al moet nog maar blijken of ze dat echt doen. Minister Hoekstra waarschuwde al dat dat ook geld kost. 

Bron • RTL Z