Binnenland

Vals kapingsalarm Schiphol brengt hulpdiensten massaal op de been

06 november 2019 21:52

De marechaussee vanavond op Schiphol. Beeld © ANP

In een vliegtuig op Schiphol van de luchtvaartmaatschappij Air Europa is per ongeluk een kapingsalarm geactiveerd. Daardoor werd rond 18:45 uur gisteravond direct groot alarm geslagen. Alle protocollen voor kapingen op vliegvelden werden direct in werking gesteld.

Air Europa meldt dat niets is gebeurd, dat alle passagiers veilig zijn en snel een andere vlucht kunnen nemen. De vliegmaatschappij biedt op Twitter excuses aan voor het incident.

Pier afgesloten

De Koninklijke Marechaussee bevestigde na enige tijd dat de passagiers en bemanning veilig van boord waren gekomen. Pier D was tijdens het incident gesloten. Luchthaven Schiphol liet om 21.15 uur weten dat het vluchtschema weer was hervat en dat de D-pier weer toegankelijk is.

Wel heeft het incident tot tientallen vertragingen van vluchten geleid, meldt de luchthaven. Reizigers die nog moesten vertrekken, kregen het advies eerst naar hun vluchtinformatie te kijken.

Om onrust te voorkomen, moeten de autoriteiten grondig onderzoeken hoe het valse alarm kon worden gegeven, zegt de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). Voorzitter Willem Schmid: "We hebben kunnen zien dat de protocollen werken op Schiphol, maar het lijkt me duidelijk dat dit niet te vaak moet gebeuren."

Opgeschaald naar GRIP 3

Nadat er alarm was geslagen, ging een team van de marechaussee aan boord van het toestel voor onderzoek. Ook rukten verschillende hulpdiensten uit. Er werd opgeschaald naar GRIP 3. Die wordt afgekondigd bij een ernstige situatie die grote gevolgen kan hebben voor de bevolking.

Minister Grapperhaus van Justitie liet na het incident weten 'onder de indruk' te zijn van het 'scherp en alert' optreden van de autoriteiten en diensten, landelijk en lokaal.

Bron • RTL Nieuws