Binnenland

Unicef: 'Nederland sluit nog steeds kinderen op in vreemdelingendetentie'

06 november 2019 06:00

Zo ziet de vreemdelingendetentie eruit in de bajesboten in Zaandam. Beeld © ANP

Nederland sluit nog steeds kinderen op in vreemdelingendetentie. Vorig jaar werden 210 kinderen opgesloten. Een aantal van hen zat tot wel 82 dagen vast. Buurlanden zijn vaak zorgvuldiger en kijken naar andere oplossingen.

Dat blijkt uit eigen onderzoek van Unicef. Vorig jaar zijn 900 minderjarige kinderen die in Nederland asiel hebben aangevraagd, teruggestuurd naar het land van herkomst of een ander EU-land.

Depressief en angstig

Het onderzoek dat Unicef uitvoerde, richtte zich niet alleen op Nederland. Ook de asielprocedures van Zweden, Groot-Brittannië en Duitsland werden onderzocht. De resultaten liegen er niet om: ten opzichte van die buurlanden, sluit Nederland kinderen veel vaker op.

Opsluitingen in vreemdelingendetentie heeft volgens Unicef een zeer schadelijk effect op de kinderen, zelfs als die detentie van korte duur is. Kinderen lopen het risico angstig of depressief te worden en lijken na detentie vaak te kampen met een posttraumatische stressstoornis.

Toch blijft Nederland kinderen opsluiten. "Deze kinderen worden in alle vroegte van hun bed gelicht en naar de cel gebracht. Ze zijn ontzettend bang, hun wereld wordt letterlijk overhoop gehaald. Voor velen een traumatische ervaring, terwijl dat absoluut niet hoeft", vertelt Suzanne Laszlo, de directeur van Unicef Nederland.

Behoefte en wensen van kind

Uit het onderzoek blijkt verder dat in Nederland te vaak voorbij wordt gegaan aan de behoefte en wensen van het kind. Zo worden gesprekken niet altijd op een kindvriendelijke manier gevoerd. Ook is een gebrek aan informatie voor kinderen over de terugkeer en worden kinderen op dat laatste onvoldoende voorbereid.

Unicef brengt het rapport vandaag onder de aandacht van de Tweede Kamer. De organisatie hoopt daarmee te bereiken dat kinderen niet meer worden opgesloten in vreemdelingendetentie.

Bron • RTL Nieuws