Binnenland

Nijpend lerarentekort: 'Vier op de tien scholen in de problemen'

01 november 2019 05:13

Volgens de vakbond staat veel scholen 'het water aan de lippen' door het lerarentekort. Beeld © ANP

Volgens de onderwijsvakbond neemt het lerarentekort zorgwekkende vormen aan. Vier op de tien scholen zou een chronisch tekort aan leerkrachten hebben. In het speciaal onderwijs heeft zelfs twee derde van alle scholen een tekort aan personeel.

Volgens de Algemene Onderwijsbond (Aob) ondervinden scholen nu 'schrikbarend snel' de gevolgen van het lerarentekort. "Het water staat bij veel scholen aan de lippen", vertelt vakbondsvoorzitter Liesbeth Verheggen in De Telegraaf.

Eigen onderzoek vakbond

De vakbond concludeert dat uit eigen onderzoek onder 6200 leerkrachten. "Er wordt vaak gesproken over tekorten, maar niemand wist precies om hoeveel leraren het werkelijk ging", vertelt Verheggen.

Die cijfers heeft de vakbond nu dus wel. Volgens het eigen onderzoek heeft vier op de tien scholen in het basis- en voortgezet onderwijs momenteel een 'chronisch tekort aan leraren'. Op het speciaal onderwijs zou zelfs twee derde van de scholen in de problemen zitten.

Een ander onderzoek, dat vorige week gepubliceerd werd, waarschuwde ook al voor lange wachtlijsten in het speciaal onderwijs

Griepgolf in januari

De afgelopen jaren zorgde het lerarentekort al vaker voor problemen. Maar volgens Verheggen kwamen die tijdens voorgaande schooljaren pas veel later aan het licht.

"Voorheen kwamen scholen pas tijdens de griepgolf, in januari, in de problemen. Nu kampen ze met grote tekorten terwijl de griepgolf nog moet komen. Dat gaat voor heel veel problemen zorgen."

Extra problematisch in grote steden

Een andere zorgwekkende ontwikkeling is het vertrek van leerkrachten uit grote steden. Volgens berichtgeving in het AD zijn leraren 'met honderden tegelijk' vertrokken uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere. 

Volgens de krant hebben scholen in de grote steden daardoor honderden openstaande vacatures, die maar moeilijk opgevuld kunnen worden.

Noodmaatregelen

Een oplossing voor het probleem lijkt ver weg. Scholen nemen noodmaatregelen, zoals extra grote klassen of lessen die gegeven worden door onbevoegden. In het ergste geval worden leerlingen naar huis gestuurd of moeten scholen zelfs de deuren sluiten.

Zo sloot de 16e Montessori-school in Amsterdam haar deuren vorige maand. De school deed dat naar eigen zeggen vanwege het lerarentekort.

Bron • RTL Nieuws