Binnenland

Groene stroom voor het Noorden, netbeheerder steekt miljoenen in stroomnet

Bart Reijnen & Gert-Jan Verstegen • 09 oktober 2019 18:44

Beeld ©

Ons stroomnet raakt vol. Op veel plekken zijn er de afgelopen jaren zo veel zonnepanelen en windmolens neergezet, dat de stroom geen kant meer op kan. Vooral in het noorden is dat een probleem. In allerijl worden er nu honderden miljoenen geïnvesteerd, om de ergste files op het stroomnet aan te pakken.

Bij Voetbalvereniging Nieuw-Buinen, in Drenthe, hebben ze al twee jaar het plan om het complete dak vol te leggen met zonnepanelen. "Hier passen 246 panelen op. Dat is het plan, maar ze liggen er nog niet", vertelt Siert van de Laan van de voetbalclub.

Capaciteitsproblemen

In het noorden van Nederland is het elektriciteitsnetwerk namelijk vol. De kabels die er liggen kunnen alle extra stroom, opgewekt door zonnepanelen en windmolens, niet aan. Dat komt omdat daar de afgelopen jaren vooral te veel zonneparken gebouwd zijn.

In het noorden is de grond goedkoop, en dat vinden ontwikkelaars interessant. Maar omdat er van oudsher in het noorden weinig industrie zit, liggen er niet zo veel dikke elektriciteitskabels in de grond. Kabels die ook Voetbalvereniging Nieuw-Buinen nodig heeft om op zonnige dagen de elektriciteit af te voeren.

In de rode gebieden worden geen zonne- en windparken meer aangelegd.

215 miljoen euro investeren

Netbeheerder Tennet gaat daar nu iets aan doen. De komende jaren wordt er voor 215 miljoen euro in het elektriciteitsnet in het noorden geïnvesteerd. Zo worden er twee nieuwe hoogspanningsstations gebouwd in Groningen en Drenthe en krijgen bestaande stations er capaciteit bij.

Daarmee kunnen zeven miljoen zonnepanelen of vierhonderd windmolens worden aangesloten. Daarnaast wordt gekeken of er reserveruimte op het net kan worden gebruikt om nog meer duurzame energieprojecten kunnen worden toegelaten.

'Investering komt te laat'

Dat is ook hard nodig, want het doel is om in 2030 70 procent van onze elektriciteit duurzaam op te wekken. Zo ver zijn we nog lang niet. Critici vinden dat Tennet dit al ver van tevoren had moeten zien aankomen en vinden dat de investering te laat komt.

Nieuw-Buinen heeft hoop dat ze binnenkort toch zelf stroom kunnen gaan opwekken. Vandaag kreeg de club te horen dat ze waarschijnlijk gebruik kunnen gaan maken van een reservestroomkabel.

Op dit dak wil Van de Laan graag zonnepanelen leggen. Beeld © RTL Z

Bron • RTL Z / Bart Reijnen & Gert-Jan Verstegen