Binnenland

Rabobank bouwt 15.000 huurwoningen voor middeninkomens

RTL Z • 05 oktober 2019 11:57 @rtlz

Beeld © ANP

De komende tien jaar gaat Rabobank 15.000 huurwoningen ontwikkelen voor middeninkomens, samen met dochterbedrijf BPD. De eerste duizend woningen moeten volgend jaar worden opgeleverd.

De huizen moeten energiezuinig en duurzaam worden gebouwd en krijgen een huurprijs tussen de 650 en 1250 euro per maand. Rabobank speelt hiermee in op het tekort aan betaalbare huurwoningen in dit middensegment.

Officieel loopt het middensegment op de huurmarkt van 720 euro per maand – het maximum voor sociale huurwoningen – tot 1000 euro per maand. Hoewel het aantal woningen in deze bandbreedte sinds 2012 is verdubbeld, is er nog steeds een groot tekort.

Dat komt omdat veel particuliere verhuurders een huur vragen van boven de 1000 euro per maand. De meeste huurwoningen vallen daardoor in het dure segment. In de vier grote steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – ligt de gemiddelde huur zelfs boven de 1000 euro per maand.

Eerder stelde het kabinet al 2 miljard euro ter beschikking aan gemeenten en corporaties om de komende jaren de woningmarkt te verbeteren

Rabobank belooft nu appartementen en eengezinswoningen te bouwen voor starters, gezinnen en zelfstandig wonende ouderen. De huizen zullen liggen in ‘aantrekkelijke woonwijken in stedelijke gebieden binnen en buiten de Randstad’.

De plannen zullen worden uitgevoerd door dochterbedrijf Bouwfonds Property Development (BPD). Met het nog op te richten BPD Woningfonds is een investering van 5 miljard euro gemoeid, waarvan Rabobank de komende drie jaar zo’n 1 miljard euro voor haar rekening neemt.