Binnenland

Boeken homogenezing in Nederland te koop: 'Dit is schadelijk en moet stoppen'

Karlijn Houterman • 05 september 2019 15:43 @khouterman

Archieffoto Beeld © Getty Images

Omstreden boeken waarin wordt uitgelegd hoe homoseksualiteit zogenaamd genezen kan worden, zijn in Nederland eenvoudig te bestellen via onder meer Bol.com. In de boeken wordt bijvoorbeeld beschreven hoe ouders homoseksuele gevoelens bij hun kinderen zouden kunnen bestrijden. En dat zijn 'fabels, is schadelijk en kan zelfs tot suïcide leiden'.

Dat zegt COC Nederland tegen RTL Nieuws. De organisatie voor homobelangen doet dan ook een dringende oproep om de verkoop van dit soort boeken 'zo snel mogelijk te stoppen'. Ook LKP, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, ziet de advertenties voor de boeken het liefst vandaag nog offline gaan. 

In Amerika verschillende boeken op zwarte lijst

In Amerika heeft webwinkelgigant Amazon twee maanden geleden na veel ophef verschillende homogenezingsboeken uit hun assortiment gehaald. Onder meer de boeken van Joseph Nicolosi, Anne Paulk, Gerard van den Aardweg, Alan Medinger en Joe Dallas staan sindsdien op de zwarte lijst.

In Nederland zijn al die boeken wel te koop, onder meer via Bol.com. Zo is het boek 'Shame and Attachment Loss: The Practical Work of Reparative Therapy' van Nicolosi voor zo'n 45 euro verkrijgbaar. Hij beschrijft in het boek verschillende behandelingen om de seksuele geaardheid van iemand te veranderen van homo- of biseksueel naar heteroseksueel.

De op Amazon verwijderde boeken van Joe Dallas en Alan Medinger zijn naast Bol.com ook op de website van boekenwinkel Libris te koop. 

Beeld © Het omstreden boek van Nicolosi is te koop op Bol.com

Philip Tijsma van COC Nederland zegt dat de argumenten uit de boeken gebaseerd zijn op fabels. "Het is nepwetenschap, er is geen enkel degelijk onderzoek dat aantoont dat je homoseksualiteit zou kunnen genezen. Homo zijn is geen ziekte. Er zijn tal van onderzoeken die aantonen hoe schadelijk de zogenaamde genezingen zijn."

'Mensen zijn zoals ze zijn'

Mensen worden depressief en worden soms zelfs tot suïcide gedreven, stelt Tijsma. "Dat is gewoon wat er gebeurt als je dit soort onzin gaat uitproberen op mensen die nou eenmaal zijn zoals ze zijn." 

Kees Goedegebuur, woordvoerder van de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging (LKP), zegt dat de informatie uit de boeken de gezondheid van mensen schaadt. "De boodschap van die boeken is: je kunt niet zijn wie je bent. Dat is niet goed en schadelijk voor je persoonlijkheid."

Het is schadelijk dat dit soort boeken zo eenvoudig te koop zijn in Nederland, stellen beide partijen. Tijsma: "Dat geeft de indruk dat het een keurig boek is, dat je het gewoon makkelijk kan bestellen. Ik wil zeggen tegen Bol.com en alle anderen: werk hier niet aan mee. Neem je verantwoordelijk en stop de verkoop zo snel mogelijk."

Goedegebuur: "Het zou heel erg helpen als dit soort boeken uit de wereld verdwijnen. Ook wij doen daarom een moreel appel: haal de boeken uit de verkoop."

Homogenezing niet verboden

Homogenezing is niet verboden in Nederland, maar de partijen VVD, D66, PvdA en GroenLinks gaven eerder dit jaar wel aan dat ze willen dat het strafbaar wordt.

Bol.com heeft in een reactie aan RTL Nieuws laten weten de boeken niet uit de verkoop te halen. "Wij willen de vrijheid van meningsuiting via boeken dan ook niet in de weg staan. Daarom halen we geen boeken uit onze winkel, uiteraard met uitzondering van boeken die volgens de wet niet verkocht mogen worden."

De hele verklaring van Bol.com:

Bol.com verkoopt miljoenen boeken. We hebben als doel om alle boeken te kunnen bieden die beschikbaar zijn in de wereld en hiermee toegankelijkheid en gemak in lezen te stimuleren. Boeken kunnen op verschillende manieren en voor verschillende doeleinden gelezen worden en daarin is het wat ons betreft niet aan bol.com om te bepalen wat goed of fout is. Wij willen de vrijheid van meningsuiting via boeken dan ook niet in de weg staan. Daarom halen we geen boeken uit onze winkel, uiteraard met uitzondering van boeken die volgens de wet niet verkocht mogen worden. 

De keuze om iets aan te schaffen, bepaalt de klant dus voor zich zelf. Wel vragen we actief aan onze klanten om reviews te schrijven om andere klanten te helpen door het delen van hun mening over het betreffende artikel. Waar mogelijk bieden we via de productomschrijving ook meer informatie over de inhoud of toepassing van een boek. Daarnaast kunnen we ervoor kiezen om bepaalde boeken (of andere artikelen die controversieel zijn) geen extra aandacht in onze winkel te geven door ze niet op te nemen in marketingacties of andere vormen van promotie. Wel blijven ze beschikbaar. 

We beseffen ons dat hierin keuzes maken altijd tot discussie kan leiden. Daarom blijven wij als organisatie ook continu kijken naar onze rol als retailer bij deze vraagstukken. Dit heeft er in het verleden toe geleid dat we meer informatie over toepassing/inhoud (zoals aangegeven) of een melding bij een artikel zijn gaan geven. Of en hoe we dit bij bij boeken moeten doen, staat nog niet vast.