Binnenland

Acties bij grondpersoneel KLM: 'We voeren de druk langzaam op'

30 augustus 2019 18:46

In 2016 voerde het grondpersoneel ook al actie voor een betere cao. Beeld © ANP

Het grondpersoneel van KLM bereidt zich voor op acties. De komende periode wil het werk gaan onderbreken, nu KLM het personeel niet genoeg tegemoet wil komen in hun eisen voor een nieuwe cao.

De 15.000 medewerkers willen een beter loon, betere roosters en minder met uitzendkrachten werken, maar meer met collega's in vaste dienst. Vakbond FNV had KLM een ultimatum gegeven dat afliep aan het einde van de middag, maar daar is de luchtvaartmaatschappij niet op ingegaan volgens de vakbond.

Volgens de bond wil KLM er ten opzichte van het vorige voorstel 0,3 procent bijdoen, waardoor de loonstijging op 2 procent zou uitkomen. "Daarmee komen we nog lang niet in de buurt van onze eis van vier procent per jaar", zegt Jan van den Brink, vakbondsbestuurder Luchtvaart bij FNV. 

Werk neerleggen op Schiphol

Volgens hem staan de KLM en de bond 'ver van elkaar af' terwijl er al zeker vijf gespreksrondes zijn geweest. "We voeren de druk nu langzaam op." Acties in de vorm van werkonderbrekingen zullen binnenkort volgen, verzekert hij. "We zullen KLM daar, zoals afgesproken, 36 uur van te voren van op de hoogte brengen."   

Onder grondpersoneel vallen bagage-afhandelaars, technisch personeel en personeel bij bijvoorbeeld de incheckbalies. Van den Brink wil dat KLM daarnaast ook beter gaat kijken naar de zogenoemde duurzame inzetbaarheid van personeel.

"Koffers sjouwen, pallets aan boord van een vliegtuig krijgen, het is zwaar werk. Als roosters worden aangepast, wordt het ziekteverzuim ook minder.

KLM: verbeterd voorstel

KLM stelt dat het een verbeterd voorstel heeft gedaan voor alle KLM'ers, dus ook het cabinepersoneel. Het stelt in een persbericht dat de lijst met eisen van FNV grond 'enorm' is en opgeteld kosten die eisen meer dan 100 miljoen euro per jaar.

Dat betekent een stijging van meer dan 10 procent van de totale loonsom van het domein grond, aldus de KLM, en dat is 'onverantwoord en onrealistisch'.   

Ook acties van beveiligers

Schiphol kan nog meer acties verwachten, namelijk van beveiligers. De rechter heeft hier groen licht coor gegeven. De luchthaven had een kort geding aangespannen tegen vakbond FNV maar kreeg dus geen gelijk.

De bond wil dat Schiphol bij de aanbesteding eist dat bedrijven zich aan de cao Particulieren Beveiliging houden. Volgens Schiphol mag dat niet volgens Europese aanbestedingsregels. 

Bron • RTL Z