Binnenland

ProRail wil alle stations helemaal rookvrij maken

31 juli 2019 02:51

Een 'rookcirkel' op het station van Amersfoort. Beeld ©

Over twee jaar moet roken op het station helemaal verleden tijd zijn. ProRail wil daarin 'zelf het voortouw' nemen. De spoorbeheerder, die eigenaar is van de vierhonderd treinstations in Nederland, krijgt namelijk veel klachten van reizigers die zich storen aan het roken bij de rookpalen.

Prorail wil zijn verantwoordelijkheid nemen, zegt woordvoerder Jaap Eikelboom. "Met het instellen van het rookverbod komen we tegemoet aan de wens van een sterk groeiend deel van de reizigers", zegt hij.

"Iedereen moet op het station kunnen verblijven zonder in de rook van een ander te hoeven staan. Wij willen niet afwachten tot het kabinet in het kader van het Nationaal Preventie Akkoord voor een gezonder Nederland zo’n totaalverbod landelijk gaat instellen."

Draagvlak reizigers en personeel

Voor het plan zoekt ProRail steun bij de vervoerders, vakbonden en reizigersverenigingen. Die reageren in de krant gemengd. Volgens FNV moet het treinpersoneel ergens kunnen roken, zolang reizigers er geen hinder van ondervinden. Ook NS pleit voor genoeg draagvlak onder reizigers en personeel.

Bron • RTL Nieuws / ANP