Binnenland

Haagse huisjesmelker Harry O. uitgeleverd aan Nederland

30 juli 2019 09:41

Harry O. Beeld © Politie

Suriname heeft de Haagse oplichter Harry O., die onlangs werd aangehouden in Paramaribo omdat hij jarenlang kwetsbare mensen geld aftroggelde als huisjesmelker, uitgeleverd. Hij is vandaag geland op Schiphol.

Nadat het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht aan hem had besteed, werd de 65-jarige O. op 11 juli in de Surinaamse hoofdstad herkend en opgepakt. Na zijn arrestatie vroeg Nederland om uitlevering.

O. moet nog een jarenlange celstraf uitzitten. Hij werd in 2015 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden, maar ging er toen vandoor. In april kwam daar nog eens zes jaar bij.

Intimideren

Tientallen jaren lang lichtte hij mensen op, voornamelijk als huisjesmelker. Hij maakte honderden mensen alles bij elkaar miljoenen euro's afhandig en richtte zich daarbij met name op kwetsbare groepen.

Hij verhuurde bouwvallige huizen, vroeg daarvoor veel te veel geld, incasseerde ten onrechte bedragen via volmachten en intimideerde huurders die zich beklaagden.

Onder de radar

Afgelopen jaar startte de politie een onderzoek naar de verblijfplaats van O. Toch wist hij lange tijd onder de radar te blijven. Uit onderzoek is volgens de Surinaamse politie duidelijk geworden dat O. al sinds 2015 in Suriname was.

Hij bleek een grote hoeveelheid contant geld in zijn bezit te hebben. Dat is in beslag genomen, zei de Surinaamse politie na zijn arrestatie.

Bron • RTL Nieuws