Binnenland

'Aantal verdachte financiële transacties hoger dan ooit'

25 juli 2019 05:09

Beeld ©

Het aantal verdachte financiële transacties in Nederland is hoger dan ooit. In 2018 waren het er bijna 58.000. Deze frauduleuze zaken vertegenwoordigen samen een waarde van maar liefst 9,5 miljard euro.

Dat meldt witwaswaakhond Financial Intelligence Unit (FIU) in haar jaarrapport.

De FIU is het landelijke meldpunt voor verdachte transacties. Banken, makelaars en andere financiële beroepsgroepen hebben een meldingsplicht bij het instituut. Verdacht zijn transacties waarbij een vermoeden van witwassen, fraude of financiering van terrorisme bestaat.

Witwassen en terrorisme

In 2018 kreeg de FIU ruim 750.000 meldingen van ongebruikelijke transacties. Na onderzoek van het instituut bleken 57.950 transacties inderdaad verdacht. Het gaat met name om witwassen, maar ook om het financieren van terrorisme. Zo'n drieduizend transacties zijn mogelijk met terroristische groepen in verband gebracht.

Opsporingsdiensten

De informatie die de FIU verzamelt, wordt overgedragen aan de politie, justitie en FIOD. De Volkskrant schrijft dat het onduidelijk is wat de opsporingsdiensten vervolgens doen met de informatie van de FIU.

Lopende zaken

Zo is het bijvoorbeeld onduidelijk hoeveel frauduleus geld wordt afgenomen. Bronnen melden aan de krant dat de politie in de praktijk alleen bij al lopende zaken iets doet met de gegevens van de FIU.

Sinds de oprichting van de FIU in 1994 is dit het hoogste aantal verdachte transacties ooit.

Bron • RTL Nieuws