Binnenland

Minder animo voor gasloos wonen, vrees voor hoge kosten

Suzanne Blotenburg • 16 juli 2019 11:27 @suusnl

Een monteur aan het werk. Beeld © Getty Images

Nederlandse huizen moeten van het gas af, vindt het kabinet. Maar steeds minder huishoudens zijn het daarmee eens, zegt stichting HIER. Zij vrezen vooral voor hogere kosten.

"Het aantal Nederlanders dat het ermee eens is dat huishoudens gaan stoppen met het gebruik van aardgas is het afgelopen jaar gedaald van 57 procent naar 48 procent", zegt de organisatie die huishoudens helpt met groene initiatieven.

HIER hield een peiling onder 2351 respondenten. Een meerderheid van de onderzochte groep zegt ook geen actieve rol te willen spelen bij de keuze voor een alternatief voor aardgas in hun wijk. Bijna een derde wil dat wel.

Gronings gas

Twee miljoen huizen moeten binnen twaalf jaar van het gas af en de rest moet later volgen. Nederland wil namelijk af van de afhankelijkheid van het Gronings gas. Ook moeten de klimaatdoelen van Parijs worden gehaald: de uitstoot van CO2 moet dus omlaag.

"Stoppen met aardgas komt steeds dichterbij en wordt steeds concreter. Er wordt veel van bewoners gevraagd en er is nog veel niet duidelijk. We kunnen best begrijpen dat niet iedereen staat te springen", zegt Eva van der Weiden, directeur van HIER.

‘Linkse hype’

De stichting wil dat er snel meer duidelijkheid komt. Tegenstanders van gasloze woningen noemen het vaak 'een linkse hype', weet HIER. Ook vrezen velen hoge kosten voor het overstappen naar bijvoorbeeld een warmtepomp. Dit is volgens de stichting ook meteen het meest populaire alternatief.

Voorstanders van het bannen van een gasketel noemen steeds vaker de problemen in Groningen als reden. Ook het klimaat wordt veel genoemd. De groep die opziet tegen niet meer koken op gas is het afgelopen jaar gehalveerd tot 5 procent, aldus de stichting.

Geen actieve rol

Meer dan de helft van de onderzochte groep zegt geen actieve rol te willen spelen bij het realiseren van alternatieven. 25 procent wil alleen geïnformeerd worden en verwacht een leidende rol van de gemeente.

Een derde hoopt wel actief bij te dragen. Veel kopers van nieuwbouw krijgen nog gewoon een gasaansluiting. Daar balen velen van want, wie er van af wil. betaalt zo 15.000 euro meer.

Bron • RTL Z / Suzanne Blotenburg