Binnenland

Evenementenbranche boos op Grapperhaus om 'minder festivals tegen drugs'

11 juli 2019 16:58

Festivalgangers op Lowlands. Beeld © ANP

Minder festivals organiseren zodat de politie beter kan handhaven op drugsbeleid. Dit proefballonnetje van minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) valt verkeerd bij de evenementenbranche.

"We hebben met elkaar afgesproken: als je op een festival met een gebruikershoeveelheid wordt aangetroffen kom je er niet in", zegt Grapperhaus.

"Als het meer is, ga je mee met de politie. Als we dat zouden handhaven, zou je nog eens wat gaan zien. Het probleem is: we hebben 1100 festivals in Nederland. Moeten we onze politie helemaal daarop inzetten", vraagt de minister zich hardop af in de Telegraaf

Rare argumentatie

De Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) vindt dat zijn uitspraken te kort door de bocht gaan. "We hebben vanochtend zoveel reacties gehad in de trant van: wat heeft hij nou gezegd? Wil hij zich bemoeien met lokaal bestuur?", zegt Willem Westermann van de VVEM. 

"We hebben liever dat politie en justitie met ons komen overleggen dan dat de minister roept: ik pak de gebruiker niet aan, maar de festivals. Dat is een raar soort argumentatie."

Zakkenrollers

Ja, organisatoren van evenementen werken inderdaad samen met de politie, zegt Westermann. "Je maakt daarin een werkverdeling. De organisator is verantwoordelijk voor het controleren van de openbare orde. Het opsporen van strafbare feiten, dat moet de politie doen."

Meestal kiest de politie ervoor om zeer gericht mankracht naar een festival te sturen, is de ervaring van Westermann. "Soms sturen ze een team dat zakkenrollers aanpakt, soms een team dat op zoek gaat naar drugsgebruikers."

Symboolpolitiek

Ook zo'n team is niet zaligmakend in tegengaan van drugsgebruik. "Als wij een zerotolerancebeleid voeren en een bezoeker oppakken met drie pilletjes op zak, dan zijn onze beveiligers en de politie daar uren mee bezig", zegt Westermann. Vervolgens loopt zo iemand 's avonds het bureau uit, omdat het Openbaar Ministerie zegt dat ze er niks mee doen of kunnen doen."

Westermann kijkt liever naar wat de VVEM en de politie samen wel bereiken. "Het aanpakken van dealers op een festival bijvoorbeeld. Op dat gebied werken we wel goed samen."

Drugsgebruik is een maatschappelijk probleem, vindt de VVEM. "De minister moet deze problematiek bij de bron aanpakken (het grote aantal drugslaboratoria in ons land), niet de symptomen bestrijden met symboolpolitiek."

Het ministerie heeft inmiddels laten weten dat 'minder festivals' geen beleid gaat worden.

Bron • RTL Z