Binnenland

Schoonmaaksites moeten op de schop door uitspraak rechter

06 juli 2019 16:00

Beeld © ANP XTRA

Tientallen schoonmaaksites moeten per 1 augustus hun werkwijze drastisch aanpassen. Ze mogen namelijk niet langer een deel van het uurloon van schoonmakers inhouden.

Dat is het gevolg van een vonnis van de rechtbank Amsterdam deze week tegen de grootste aanbieder van huishoudelijke hulp, Helpling. 

Loon mag niet ingehouden worden

Volgens de rechtbank is Helpling een arbeidsbemiddelaar en niet alleen een digitaal prikbord waar mensen een schoonmaakhulp kunnen vinden. Daardoor is het verboden om een deel van het loon van schoonmakers in te houden als betaling voor het gebruik van de site.

Behalve Helpling zijn er nog tientallen andere sites waar klanten een schoonmaker kunnen boeken voor hun huis, blijkt uit een inventarisatie door RTL Nieuws.

Sites als Huiscleaning, Uwassistent en senioren-assistent werken op dezelfde manier als Helpling. Van het bedrag dat een klant per uur betaalt, houden ze een fors deel in. Soms meer dan 5 euro per uur.

Beeld © ANP XTRA

Verdienmodel aanpassen

Volgens arbeidsrechtadvocaat Pascal Kruit moeten ook de andere sites net als Helpling hun verdienmodel aanpassen. "De rechter heeft Helpling tot 1 augustus de tijd gegeven om hiermee te stoppen. Andere sites zullen dat ook moeten doen."

Schoonmaakster Marina Staal, die al 2,5 jaar werkt via Huiscleaning, is blij met de uitspraak van de rechter. Want hoewel haar klanten 14 euro per uur betalen, krijgt zij daar maar 11,50 euro van. "Ik ben blij dat dat niet meer mag, maar ik hoop wel dat ik nu die 2,50 per uur er bij krijg. Want ik ben degene die het werk doet. En het liefst had ik het nog met terugwerkende kracht teruggekregen. Maar ja, ik lees in de uitspraak dat dat helaas niet gaat gebeuren."

Niet met terugwerkende kracht

De rechter bepaalde inderdaad dat de schoonmaaksites niet het geld terug moeten betalen, ook al hebben ze de afgelopen jaren de wet overtreden. Volgens de rechter zou dat onredelijk zijn voor de bedrijven, omdat platforms een nieuw fenomeen zijn en tot nu toe onduidelijk was of zij arbeidsbemiddelaars waren of niet.

H-group, het bedrijf achter sites als Huiscleaning.nl en senioren-assistent.nl, is van plan om zijn model aan te passen. Maar schoonmakers zullen daardoor niet meer gaan verdienen. "We zullen het geld, wat wij administratiekosten noemen, nu gaan innen bij de klant en niet meer bij de schoonmaker", zegt directeur Bas Tolenaar.

Beeld © ANP XTRA

Zwart of wit betalen

Veel mensen zoeken een schoonmaker via een website, omdat ze liever geen werkster 'zwart' willen betalen. Maar voor de Belastingdienst maakt het niet uit of je iemand via een schoonmaaksite inhuurt of via het prikbord bij de supermarkt. In Nederland ben je namelijk niet verantwoordelijk voor het afdragen van loonbelasting en premies als je iemand inhuurt voor kleine klusjes in huis, zoals schoonmaken.

Belastingadviseur Boris Emmerig van Holla advocaten: "Zo’n site doet er niks aan af of voegt er niks aan toe of het zwart of wit is. Wit betekent gewoon dat de werkster de verdiensten moet aangeven in haar of zijn aangifte inkomstenbelasting. Een schoonmaaksite heeft daar verder niks mee te maken. Het is allemaal geregeld in de regeling dienstverlening aan huis."

De schoonmaaksites kunnen het daardoor nog best eens lastig krijgen om hun businessmodel aan te passen nu ze geen geld meer mogen inhouden van de schoonmakers, denkt arbeidsrechtadvocaat Pascal Kruit van Boontje advocaten. "Het is natuurlijk interessant om te zien of klanten bereid zullen zijn om dit soort grote bedragen te gaan betalen. Want 25 tot 30 procent van elk gewerkt uur is best een behoorlijk bedrag."

Bron • RTL Nieuws