Binnenland

Onzekere toekomst Nijmeegs ziekenhuis na nieuw verlies

Mathijs Smit • 11 juni 2019 13:32 @Mathijs__Smit

Beeld © ANP

Toen het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen in februari aankondigde 100 voltijdsbanen te schrappen, bezwoer bestuurder Gosse van der Veen dat het ziekenhuis financieel gezond was. Nu blijkt de zorginstelling opnieuw verlies te hebben gedraaid. De externe accountant waarschuwt voor onzekerheden over het voortbestaan.

Uit de onlangs gedeponeerde jaarrekening blijkt dat het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) vorig jaar een verlies van 1,8 miljoen euro boekte, over een omzet van ruim 318 miljoen euro. In 2017 werd ook al een verlies van 1,8 miljoen euro geboekt.

Beter dan gepland

In de jaarrekening schrijft het ziekenhuis dat het nieuwe verlies nog meevalt. "Weliswaar is over 2018 een negatief resultaat van 1,8 miljoen euro gerealiseerd, maar dat is beduidend beter dan gepland."

Omdat het ziekenhuis al in 2017 verwachtte dat ze door de verliezen eind 2018 niet aan alle financieringsvoorwaarden van de huisbanken zou voldoen, werden destijds al tijdelijke lagere voorwaarden afgesproken. Aan die lagere voorwaarden voldeed het ziekenhuis eind vorig jaar wel.

Miljoenenbesparingen noodzakelijk

Uit het verslag blijkt echter dat de het schrappen van honderd voltijdsbanen en miljoenenbesparingen die het ziekenhuis begin dit jaar bekend maakte, noodzakelijk zijn om ervoor te zorgen dat het aan de financieringsvoorwaarden van de banken blijft voldoen.

Met het vertrek van omgerekend 150 verpleegkundigen en andere maatregelen moet het Canisius jaarlijks 9 miljoen euro besparen. Het Canisius verwacht dat de maatregelen succesvol zijn, maar omdat ze dat niet kan garanderen is het voortbestaan van de zorginstelling onzeker.

Omdat de bezuinigingen 'afhankelijk zijn van diverse factoren die niet allen volledig door CWZ beheerst kunnen worden' (…) 'resteert er een materiële onzekerheid over de continuïteitsveronderstelling', schrijft bestuurder Van der Veen in het verslag.

Onzekerheid toekomst

Ook de externe accountant van het ziekenhuis, Jochem Dijkstra van KPMG, wijst in zijn goedkeuringsverklaring bij de jaarrekening op deze onzekerheden.

De aanhoudende verliezen en de noodzakelijke bezuinigingsronde werpen een nieuw licht op het plotselinge vertrek van zorgbestuurders Bart Bemelmans en Ton Poos in de zomer van 2017.

Destijds meldde het ziekenhuis dat hun afscheid 'in goed overleg' plaatsvond, zonder daarvoor een reden te geven. Vorig jaar meldde RTL Z dat hun vertrek het ziekenhuis een kwart miljoen euro aan vertrekregelingen kostte.

Bron • RTL Z