Binnenland

Duitsers geven Timmermans een goede kans

24 mei 2019 05:44

Frans Timmermans hoopt commissievoorzitter Juncker op te volgen. Beeld © EPA

De kansen dat Frans Timmermans inderdaad de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt, lijken te stijgen. Volgens de Duitse sociaal-democraten zien de peilingen over heel Europa er prima uit.

"In de Europese context ziet het er voor ons heel goed uit", zei Udo Bullmann, de vorige sociaal-democratische fractievoorzitter van het Europees Parlement, na de start van de verkiezingen in Nederland en Groot-Brittannië.

Kloof steeds kleiner

Volgens opiniepeilingen wordt de kloof met het christen-democratische kamp, dat tot nu altijd het grootste was en de commissievoorzitter leverde, steeds kleiner. 

De PvdA, aangevoerd door Timmermans, lijkt de verrassende winnaar te worden van de verkiezingen voor het Europees Parlement in Nederland. Volgens de exitpoll haalt de partij vijf zetels en verslaat zij daarmee de VVD en het CDA. 

Daadwerkelijk de grootste

Als de sociaal-democraten in enkele andere landen net zulke resultaten boeken dan kan de fractie in het Europees Parlement daadwerkelijk de grootste worden.

Timmermans maakt dan als 'Spitzenkandidat' van de Europese sociaal-democraten aanspraak op de functie van commissievoorzitter, al is het laatste woord daarin aan de regeringsleiders. 

Bron • RTL Nieuws / ANP