Binnenland

Gevaarlijk datalek bij verhuurmakelaar NederWoon: paspoorten gestolen

24 mei 2019 03:42

Beeld © ANP

Gevoelige persoonsgegevens van vermoedelijk honderden en misschien wel duizenden klanten van verhuurmakelaar NederWoon zijn gestolen. Bij de buitgemaakte gegevens zijn ook ingescande identiteitsbewijzen met BSN-nummers.

Dat heeft het bedrijf aan zijn klanten laten weten in een e-mail, meldt de NOS. Een hacker heeft ingebroken op de website en klantgegevens buitgemaakt. Het bedrijf heeft aangifte gedaan.

BSN-nummer

Het gaat om gegevens van klanten die zich van 2017 tot 2019 bij de site hebben aangemeld als woningzoeker. De hacker had toegang tot hun naam, adres, contactgegevens en geüploade documenten zoals identiteitsbewijzen waar ook het BSN-nummer op staat.

Een kopie van een paspoort of ID-kaart is het meest gevaarlijke document wat bij een datalek gestolen kan worden. Daarmee kan een hacker zelfs een lening afsluiten op andermans naam, zonder dat het slachtoffer daar veel aan kan doen.   

Phishing

De hacker gebruikt de gegevens vooralsnog alleen voor phishing, meldt de NOS. Daarbij wordt uit naam van NederWoon geprobeerd klanten hun financiële gegevens te ontfutselen. Met hulp van de gestolen informatie kan de hacker een 'dossier' aanleggen van zijn slachtoffer om zo een stuk overtuigender te kunnen mailen.  

Hoeveel klanten precies zijn getroffen, wordt niet duidelijk uit de mail. NederWoon heeft acht vestigingen door heel Nederland en regelt de verhuur van 25.000 woningen.

Het is al de tweede keer in korte tijd dat een verhuurmakelaar onder vuur ligt vanwege een gevoelig datalek. In maart dit jaar lag Altijd Wonen onder vuur toen 49.000 persoonsgegevens op straat bleken te liggen.

Bron • RTL Nieuws