Binnenland

Bookmakers weten het zeker: Duncan gaat winnen, maar hebben ze gelijk?

17 mei 2019 14:16

Duncan Laurence Beeld © ANP

Het kan niet meer misgaan, Duncan Laurence gaat in de finale van het Eurovisiesongfestival winnen. Althans, dat zeggen de bookmakers. Maar hoe berekenen zij de kansen van Duncan? En hebben ze gelijk of zitten ze er altijd naast? Vijf vragen.

1. De bookmakers. Wie zijn dat eigenlijk?

Wedden op de uitslag van een voetbalwedstrijd, of op de naam van de 'royal baby': daar heb je vast al wel eens over gehoord. Het gaat precies hetzelfde als bij het Eurovisiesongfestival. Je zet geld in op het land waarvan jij denkt dat gaat winnen. Dat doe je bij een - online - wedkantoor, een zogenaamde bookmaker. 

De bookmakers houden vervolgens bij welk land het vaakst wordt gekozen als winnaar van het songfestival. Dit land komt dan op nummer één te staan.

Rond het middaguur zag het er heel goed uit voor Duncan:

2. Hoeveel euro krijg ik dan als het klopt?

Dat verschilt per wedkantoor en wordt bepaald door de quoteringen, oftewel de winkans. Die winkans is bij elke bookmaker anders. Hoe meer mensen bij een wedkantoor op de Nederlandse act stemmen, hoe lager de quotering wordt. Dus hoe minder geld je krijgt als Duncan wint. 

Als je bijvoorbeeld op dit moment één euro inzet op Duncan Laurence bij bookmaker William Hill, dan krijg je 1,73 euro terug als hij morgen weet te winnen. Als je van een gokje houdt, dan kun je misschien beter je geld inzetten op Duitsland. Niet veel mensen denken dat onze oosterburen gaan winnen. Dus als het wel gebeurt, win je met jouw ene euro bij wedkantoor Bet365 ruim vijfhonderd euro.

3. Duncan staat op nummer één. Wint hij dan ook echt?

Of Duncan morgen de finale wint, is afhankelijk van de punten van de vakjury en het aantal stemmen van de kijkers thuis. Daar hebben de bookmakers dus niets mee te maken. Maar toch komen de wedkantoren bijna altijd dicht in de buurt van de einduitslag.

Vorig jaar hadden ze het bijna goed. In aanloop naar het festival was Israël wekenlang favoriet, maar na de eerste repetities kwam Cyprus opeens aanstormen. Dat land was tot eind april niet eens een plaats bij de eerste twintig toebedacht. Voor de grote finale stond Cyprus met 38 procent aan kop, gevolgd door Israël met 24 procent. Het was uiteindelijk toch de Israëlische Netta die er met de winst vandoor ging.

In 2017 zaten de bookmakers er helemaal naast. Italië was wekenlang de topfavoriet, precies zoals Duncan nu. Francesco Gabbani moest uiteindelijk genoegen nemen met de zesde plaats, vooral door zijn enigszins teleurstellende podiumpresentatie. Moldavië wist te profiteren en eindigde derde, terwijl vooraf bijna niemand een stuiver voor het land had gegeven. In 2016 was Rusland de topfavoriet, maar werd het land uiteindelijk derde.

Maar er is ook goed nieuws voor Duncan: in 2015 hadden de bookmakers het goed. Voor de finale was Zweden al de favoriet en dat werd ook de uiteindelijke winnaar.

4. Waarom scoort Nederland dit jaar zo hoog?

Rond het middaguur lag de winkans van Duncan op 47 procent. Na hem volgt Australië met 11 procent. Maar waarom is Nederland dit jaar zo populair? Landen staan bovenaan bij de bookmakers als er wordt verwacht dat ze hoog eindigen in de finale. Soms zijn dat landen waarvan mensen denken dat ze veel stemmen krijgen van buurlanden, vriendjespolitiek dus. Het gaat dan vaak om Oost-Europese landen.

Waarschijnlijk geven de gokkers hun geld dus uit omdat het nummer van Duncan gewoon ongekend populair is.

5. Wanneer dachten de bookmakers nog meer dat Nederland zou winnen?

Dat is alweer dertig jaar geleden. In 1989 stonden we de dag voor de grote finale ook bovenaan bij de 'bookies'. Justine Pelmelay vertegenwoordigde ons land met het nummer 'Blijf zoals je bent'. Ze was populair, maar net als Duncan moest ze zichzelf nog wel bewijzen in de finale.

Haar nummer was niet eenvoudig, ze had een gigantische uithaal aan het einde van het lied. En dat deed haar de das om. Het ging fout met Justine en ze eindigde uiteindelijk op de vijftiende plek. 

Duncan treedt morgenavond als twaalfde op in de finale van het songfestival. Iets voor één uur 's nachts weten we of hij wint en of de bookmakers het bij het juiste eind hadden.

Bron • RTL Nieuws