Binnenland

Koper nieuwbouwhuis beter beschermd: aannemer langer aanspreekbaar

14 mei 2019 13:53

Beeld © Archieffoto ANP

De Eerste Kamer heeft een wet aangenomen om kopers van een nieuwbouwhuis beter te beschermen. Als je een huis koopt en er ná de oplevering achter komt dat er nog zichtbare gebreken zijn, dan is de bouwer daarvoor straks langer aansprakelijk. Tot dusver was dat niet zo.

De nieuwe wet verbetert de positie van kopers van nieuwbouwhuizen aanzienlijk en wordt op 1 januari 2021 van kracht.

Nieuwe auto

De huidige situatie is eigenlijk heel krom, aldus de Vereniging Eigen Huis. Zij vergelijken het met de aankoop van een nieuwe auto waarvan de ruitenwissers het niet blijken te doen. "Elke garage zal dat probleem verhelpen, ook als het pas later wordt ontdekt. Maar bij een huis werkt dat nu dus nog niet zo", zei directeur consumentenzaken Rob Mulder eerder tegen RTL Nieuws.

Nu komt het bijvoorbeeld voor, dat kopers er na de oplevering achter komen dat muren niet haaks zijn. Bijzonder lastig bij bijvoorbeeld het inbouwen van een keuken of kasten. Tot nu had een koper die dat bij de oplevering niet had gezien, geen poot om op te staan.

Toezicht op de bouw

De wet die de Eerste Kamer vandaag heeft aangenomen omvat overigens veel meer dan alleen de rechten van kopers van nieuwbouwhuizen. Het gaat om de Wet Kwaliteitsborging Bouw, die ook regelt hoe het bouwtoezicht er uit moet gaan zien.

Anderhalf jaar geleden dreigde de Eerste Kamer tegen de wet te stemmen. Een meerderheid vond dat de gemeenten in de nieuwe wet teveel een bijrol krijgen. Nu zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het bouwtoezicht, straks ligt het zwaartepunt bij particuliere kwaliteitsbewakers, die de bouwer zelf inhuurt.

Betalen voor de fouten van je aannemer: dat moet nu afgelopen zijn:

Kopers van een nieuwbouwhuis zijn straks beter beschermd. Als een aannemer een huis oplevert en je er daarna pas achterkomt dat er nog zichtbare gebreken zijn, dan is de bouwer aansprakelijk.

Bron • RTL Nieuws