Binnenland

Trump klaagt huisbankier Deutsche Bank aan

Michaël Niewold • 30 april 2019 10:15 @michaelniewold

President Trump met dochter en adviseur Ivanka Trump. Beeld © AFP

President Donald Trump wil de rechter laten verbieden dat huisbankier Deutsche Bank openheid van zaken geeft aan het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Het verzoek is volgens Trump alleen bedoeld om hem en zijn familie 'lastig te vallen'.

De aanklacht is opgezet tegen Deutsche Bank en Capital One Financial Corp, met als doel hen te verbieden gehoor te geven aan dagvaarding van het Huis aan Afgevaardigden. Daar wordt onderzoek gedaan naar mogelijke witwaspraktijken door Russen en Oost-Europeanen.

Ook JPMorgan Chase, Bank of America en Citigroup hebben dagvaardingen ontvangen. 

De aanklacht van Trump mist juridische grond, melden de voorzitters van de commissies die onderzoek doen naar mogelijke verboden geldtransacties. 

'Aanklacht bedoeld om te rommelen'

Vooral Deutsche Bank ligt onder een vergrootglas, de bank was een van de weinigen die in de jaren dat het niet goed ging met Trumps imperium toch leningen aan de huidige president verstrekte. Om de bank zo ver te krijgen, beloofde Trump bankiers weekendjes weg op zijn vakantiehuis Mar-a-Lago.

Volgens de aanklacht, die is ingediend namens Trump en drie van zijn kinderen, is deze alleen bedoeld om 'te rommelen in z'n persoonlijke financiën, zijn zaken en andere privé-informatie over de president en zijn familie'.

Het enige doel ervan volgens hem is dat Democraten hopen 'dat ze op iets stuiten dat ze kunnen onthullen en tegen de president kunnen gebruiken', citeert persbureau Reuters uit de aanklacht

Russische inmenging

Door het Witte Huis worden deze onderzoeken gezien als poging van de Democraten om toch bewijs te vinden van samenwerking tussen het campagneteam van Trump en Rusland.

In het grote onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische inmenging in de presidentsverkiezing van 2016 werd daar geen bewijs voor gevonden. Maar omdat niet het hele onderzoeksrapport is vrijgegeven, blijft er twijfel bij de Democraten.

De dagvaardingen zijn ook een poging om meer informatie over Trumps financiële huishouding boven water te krijgen. In tegenstelling tot zijn voorgangers, weigert hij zijn belastingaangiftes openbaar te maken.

Bron • RTL Z